Tonijn tataki met Japanse salade

Tonijn tataki met Japanse salade

Voor dit recept heb je de beste tonijn nodig die je kunt vinden! Je gaat de tonijn namelijk rauw eten, dus het is wel belangrijk dat de kwaliteit goed is. Niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor de smaak. Het liefste haal je de tonijn dus op de markt of bij de visboer 🙂

Aangezien tonijn niet goedkoop is, wil je er zo respectvol mogelijk mee omgaan. Doorbakken tonijn is niet lekker en het is ook écht zonde van je vis. De tonijn aan alle zijkanten enkel dichtschroeien is méér dan genoeg. Je wil namelijk de mooie rode kleur en structuur zoals op de foto behouden 🙂

Dat doe je door de tonijn op hoog vuur, even kort aan alle kanten te bakken. Omdat de tonijn van binnen nog rauw is, is het belangrijk dat de tonijn op kamertemperatuur is. Het is namelijk zonde als je ijskoude tonijn zit te eten, dat komt de smaak namelijk niet ten goede. Op zich is tonijn tataki geen moeilijk gerecht, je moet er gewoon wel rekening mee houden dat je de tonijn met respect behandelt. Dan komt het helemaal goed!

Smakelijk 🙂

Tonijn tataki met sushirijst, Japanse salade en teriyaki saus
Pin recept Delen op Facebook
4 van 1 stem

Tonijn tataki met Japanse salade

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 10 minuten
Totale bereidingstijd: 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 200 gram sushirijst

Teriyakisaus

  • 3 tl maizena
  • 50 ml water
  • 8 el lichte sojasaus
  • 1 tl sesamolie
  • 2 el palmsuiker
  • 3 el honing
  • 1,5 el mirin
  • 3 tl citroensap

Japanse salade

  • 1 avocado
  • 0,5 komkommer
  • 200 gram wakame
  • 150 gram sojaboontjes (voorgekookt)
  • wasabi mayonaise
  • wasabinootjes

Tonijn tataki

  • 400 gram tonijn – sashimi kwaliteit mooie lange vierkante moten (als het kan)
  • zout en peper
  • zwarte en witte sesamzaadjes
  • scheutje zonnebloemolie

Instructies

  • Leg de tonijn ongeveer 1 uur voordat je gaat koken, uit de koelkast. Je wil dat de vis op kamertemperatuur is.
  • Maak de sushirijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Teriyakisaus

  • Roer de maizena met het water glad in een klein kommetje en zet opzij.
  • Doe alle overige ingrediënten voor de teriyakisaus in een steelpannetje en breng aan de kook.
  • Roer het maizena papje nog even door en voeg dit toe aan de teriyakisaus. Roer de saus goed door en laat pruttelen totdat je een mooie dikke saus hebt.

Japanse salade

  • Maak de avocado schoon en snijd deze in stukjes.
  • Haal de zaadjes uit de komkommer en snijd deze ook in stukjes.
  • Meng de komkommer en avocado met de wakame en sojaboontjes. Roer alles goed door elkaar

Tonijn tataki

  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een platte koekenpan (met anti aanbaklaag).
  • Kruid de tonijn rondom met peper en zout.
  • Meng de witte en zwarte sesamzaadjes en leg deze op een bordje. Rol hier de tonijn doorheen zodat de tonijn aan alle kanten bedekt is met de sesamzaadjes.
  • Bak de tonijn heel kort aan alle kanten op (middel)hoog vuur. Je wil dat de tonijn alleen dichtgeschroeid is en dat de sesamzaadjes wat verkleurd zijn. De binnenkant moet nog mooi rauw en rood zijn.
  • Snijd de gebakken tonijn in mooie plakjes.

Bord opmaken

  • Verdeel de sushirijst over 4 borden. Verdeel hier ook de tonijn en de salade over.
  • Doe wat toefjes wasabi mayonaise tussen de salade. Verdeel de teriyakisaus ook over de salade.
  • Hak de wasabinootjes grof en strooi deze, samen met wat sesamzaadjes over de salade. Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.