Zuurstok ijs

Zuurstok ijs

Houd je van zoet en zuurstok? Dan zit je hier goed! Ja, dit ijs is inderdaad behoorlijk zoet, maar het smaakt vooral heel erg naar zuurstok! En als je van zuurstok houdt, dan moet je dit écht eens proberen! Ik vind het zelf echt superlekker geworden. Zeker omdat dit mijn eerste echt poging was tot ijs maken 🙂 Ik ben echt zó blij met hoe dit recept heeft uitgepakt!

Ondanks dat het hartstikke zoet is, heb je vooral het idee dat je gewoon romige bevroren zuurstok aan het eten bent. En dat is echt heel erg lekker! Het idee voor zuurstok ijs heb ik overigens niet zelf bedacht. Ik kan me nog herinneren dat ik jaren geleden een recept voor zuurstok ijs in de Delicious tegenkwam. Omdat me dat echt een goed idee leek, is me dat altijd bijgebleven. Dus toen ik voor een etentje een toetje ging maken, kwam het idee voor zuurstok ijs toch weer boven 🙂 Dus besloot ik om voor het toetje inderdaad zuurstok ijs te maken. En dat is dus deze prachtige kom roze romige goodness geworden!

Je kan er waarschijnlijk niet zo heel veel van op, omdat het dus best zoet is. Maar dat hoeft ook niet. Want ook met een paar happen kom je er al achter hoe lekker dit zelfgemaakte zuurstok ijs is. En het mooie: je kunt dit ijs maken in een ijsmachine, maar ook zonder ijsmachine kom je er wel. Ik ben er bij het maken van dit recept namelijk achter gekomen dat mijn ijsmachine ruk is, waardoor ik het dus moest afmaken op de manier zonder ijsmachine. Ging prima. Kost wat tijd, maar je krijgt wel heerlijk romig ijs, zónder ijskristallen. Zeker een aanrader dus!

Smakelijk 🙂

Zuurstok ijs
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Zuurstok ijs

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 4 uur
Totale bereidingstijd: 4 uur 30 minuten
Porties: 1 liter ijs
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

 • ijsmachine (optioneel)
 • standmixer

Ingrediënten

 • 6 eidooiers
 • 150 gram suiker
 • roze voedselkleurstof (optioneel)
 • 220 ml melk
 • 500 ml slagroom
 • 200 gram zuurstok
 • extra zuurstok

Instructies

 • Mix de eidooiers met de suiker tot een dik, bleek en luchtig mengsel. Wil je een mooie knalroze kleur? Voeg dan nu een paar druppels roze voedselkleurstof toe. Verwarm ondertussen de helft van de slagroom met de melk in een pannetje. Doe hier de zuurstok bij en blijf roeren totdat de zuurstok is opgelost. Breng het niet aan de kook!
 • Is de zuurstok opgelost? Giet dit mengsel dan (onder voortdurend kloppen) bij het bleke eimengsel. Roer goed door en doe het weer terug in het pannetje. Breng het tegen de kook aan en laat het in 10 tot 15 minuten inkoken tot een mooie roze dunne vla.
 • Doe de vla over in een kom, leg plasticfolie op de vla en laat het in de koelkast zo'n 30 tot 60 minuten afkoelen. Klop de rest van de slagroom stijf en schep dit met een spatel door het afgekoelde mengsel.
 • Gebruik je een ijsmachine? Doe het mengsel dan nu over in de ijsmachine en draai het in een half uurtje tot mooi roze roomijs, doe het daarna over in een grote diepvriesdoos en zet het in de diepvries. Gebruik je geen ijsmachine? Doe het ijsmengsel dan over in een grote diepvriesdoos en zet het in de diepvries. Roer het ieder half uur door met de garde zodat er geen ijskristallen vormen. Blijf dit doen totdat je mooi dik roomijs hebt.
 • Hak nog wat extra zuurstok in stukjes en roer dit door het ijs in. Bewaar eventueel ook nog wat om er overheen te strooien als je het serveert.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.