De lekkerste kerst voorgerechten van 2021

15x lekkere kerst voorgerechten

Een meergangen diner is altijd leuk met kerst! Maar wat zetten we nou als voorgerecht op het kerstmenu? Altijd lastig natuurlijk. Hopelijk kan ik wat van de keuzestress wegnemen door 15 heerlijke voorgerechten voor je op een rijtje te zetten. Ben je op zoek naar vega, vis of vlees als voorgerecht? Kan allemaal! Laat je vooral inspireren door onderstaande gerechtjes. En zet dit jaar weer een heerlijk kerstdiner op tafel!

1. Gerookte eendenborst met rode wijnsaus

Gerookte eendenborst met verse vijgen, pecannootjes en rode wijnsaus

Een heel erg simpel gerechtje, maar je maakt er echt wel indruk mee. Het enige dat je eigenlijk hoeft te maken voor dit gerecht is de rode wijnsaus, de rest van de ingrediënten leg je gewoon mooi op een bordje. Super makkelijk dus, maar wel echt heel erg lekker. En het ziet er hartstikke mooi uit 🙂

>> Naar recept voor gerookte eendenborst met vijgen

2. Bisque van gamba’s

Bisque van gamba's: Heerlijke garnalen bisque

Bisque ken je misschien wel van kreeft, zo wordt het namelijk vaak in restaurants geserveerd. Maar je kunt bisque eigenlijk van alle schaaldieren maken. Deze variant maakte ik met gamba’s. Da’s een iets toegankelijker schaaldier en je haalt er ook ontzettend veel smaak uit. Zeker niet minder lekker dan een kreeftenbisque, wel iets minder luxe en duur 😉

>> Naar recept voor bisque van gamba’s

3. Kingfish ceviche met zoete aardappel

Dutch kingfish ceviche met zoete aardappel en geroosterde mais

Ik vind ceviche heerlijk! En heel erg feestelijk 🙂 Het ziet er altijd prachtig uit en je eet het waarschijnlijk niet op een standaard avond. Daarom vind ik ceviche perfect bij Kerst passen! Ook fijn dat je het heel erg makkelijk wat eerder kunt voorbereiden. Het garen van de vis in de tijgermelk doe je wel net voor het serveren, maar daarna hoef je het gerecht alleen nog maar op te maken!

>> Naar recept voor kingfish ceviche

4. Koreaanse steak tartare

Koreaanse steak tartare met een kwarteleitje

Een steak tartare is een vrij klassiek recept. Daarom geef ik er graag een leuke twist aan zodat je echt eens een keer iets anders op tafel zet. De Koreaanse smaken zijn voor veel mensen namelijk nog onbekend. Maar geloof mij, ze zijn best toegankelijk. Het is vooral een balans tussen zoet, zuur en zout. Heerlijke smaken die in dit gerechtje perfect samenkomen!

>> Naar recept voor Koreaanse steak tartare

5. Duif met bundelzwammen en kalfsjus

Gebakken duivenborstjes met bundelzwammen, kalfsjus, arganmayonaise en hazelnoten

Zo luxe en chique als dit maak ik het niet vaak.. Maar het beviel me echt heel erg goed. Sowieso vind ik het heel erg leuk m nieuwe dingen uit te proberen, en duif had ik eigenlijk nog nooit echt goed klaargemaakt. Dat is in dit recept wel echt heel erg goed gelukt. De duivenborst was namelijk echt perfect gaar van binnen. En smaakte echt heel erg goed met de romige mayonaise, de aardse paddenstoeltjes en de volle kalfsjus. Echt heel erg lekker! En makkelijker dan je denkt 🙂

>> Naar recept voor duif met bundelzwammen en kalfsjus

6. Tomatentartaar met zeebaars ceviche

Tomatentartare met zeebaars ceviche en rode peper

De inspiratie voor dit recept haalde ik helemaal in Zuid Afrika! Daar at ik namelijk een vergelijkbaar gerechtje en dit besloot ik weer thuis lekker na te maken 🙂 En dat beviel me zo goed dat dit heerlijke voorgerechtje in deze lijst is opgenomen!

>> Naar recept voor tomatentartaar met zeebaars ceviche

7. Coquille ceviche met wodka

Coquille ceviche met wodka, mango en krokante mais

Nog een heerlijke ceviche in het lijstje! Een super simpele ceviche van coquilles met wodka, mango en krokante mais. Super simpel én super lekker! Doordat je de smaken zo simpel houdt, spreken de ingrediënten meer voor zich. Daarom is het belangrijk dat je de beste ingrediënten kiest, o.a. de meest verse coquilles!

>> Naar recept voor coquille ceviche met wodka

8. Coquille tartare

Coquille tartaar met pistache, citroenmayonaise en zalmeitjes

Een superlekker voorgerechtje van rauwe coquille met zelfgemaakte citroenmayonaise, pistachenootjes en zalmeitjes. Een lekker en makkelijk gerechtje om te maken. Het enige wat je echt hoeft te maken is de citroenmayonaise. Verder is het vooral het mooi opmaken van het gerechtje!

>> Naar recept voor coquille tartare

9. Zalm ceviche met grapefruit

Zalm ceviche met limoenmayonaise en grapefruit

Ceviche is van oorsprong een Peruaans gerecht. Maar je kunt er eigenlijk echt alle kanten mee op vind ik. Voor dit receptje koos ik voor een niet zo heel Peruaanse combinatie en liet ik de ceviche ook niet zwemmen in de tijgermelk. Deze gebruikte ik eigenlijk vooral om de zalm in te garen. Superlekker in combinatie met de romige mayonaise en zoete grapefruit!

>> Naar recept voor zalmceviche met grapefruit

10. Reuze ravioli met truffelsaus

Reuze ravioli met truffel en een eidooiertje

Zelfgemaakte pasta is altijd leuk! En met deze reuze ravioli’s zet je echt iets speciaals op tafel 🙂 De ravioli zijn gevuld met een heerlijk eidooiertje en je serveert ze met een smaakvolle truffelsaus. En natuurlijk wat extra truffel om je gerecht af te maken.

>> Naar recept voor reuze truffel ravioli

11. Amuse van forelpaté

Roggebrood met forel paté en zalmeitjes

Ik vind amuses heel erg leuk en lekker, maar weet vaak niet zo goed wat ik er mee moet. Deze keer bedacht ik gelukkig wel een leuk receptje! Namelijk een mini roggebroodje met zelfgemaakte forelpaté. Echt mega simpel en een hele leuke en lekkere start van je kerstdiner. De zalmeitjes geven het de luxe die roggebrood van nature eigenlijk niet heeft 🙂

>> Naar recept voor amuse van forelpaté

12. Causa de pulpo

Causa de pulpo

Ik vind dit echt een heel erg leuk gerechtje. Ik een vergelijkbaar gerechtje toen ik op vakantie was in Curaçao afgelopen jaar. Bij een Peruaans-Japans restaurant. En ik vind mijn versie aardig in de buurt komen. Minstens zo lekker in ieder geval! Maar oordeel vooral zelf 🙂

>> Naar recept voor Causa de pulpo

13. Hartige panna cotta met kurkuma gamba’s

Hartige panna cotta met kurkuma gamba's

Wil je een keer wat anders, dan is deze hartige panna cotta heel erg leuk om te maken! Lekker kruidig, geïnspireerd op smaken uit de Indiase keuken. Met mooie grote gebakken kurkuma gamba’s. En ik had leuke eetbare viooltjes gekocht, niet per se nodig, maar ziet er wel leuk uit!

>> Naar recept voor Hartige panna cotta met kurkuma gamba’s

14. Gamba amuse met pestocrème

Gamba amuse met pesto crème en zalmeitjes

Een heerlijk simpel hapje, eigenlijk geboren uit restjes.. Ik had namelijk nog zalmeitjes en pesto. Gamba’s heb ik standaard in mijn diepvries zitten, dus het enige dat ik eigenlijk nog nodig had waren de kuipjes om de amuse in te serveren! Zo gezegd, zo gedaan 🙂 Met als resultaat een heerlijk makkelijk gamba hapje!

>> Naar recept voor gamba amuses

15. Trio van bonbons

Zalm bonbons met mascarpone, zeekraal en Hollandse garnaaltjes

Een heerlijk voorgerechtje met maar liefst 3 verschillende bonbons! Natuurlijk de zalmbonbon, carpaccio bonbon en een vitello tonnato bonbon. Alledrie even lekker, dus ik zou ze ook alledrie maken als ik jou was 😉

>> Naar recept voor trio van bonbons

Heb je een lekker voorgerecht uit kunnen kiezen? Maar ben je er nog niet uit wat het hoofdgerecht wordt? Neem dan eens een kijkje bij mijn kerst hoofdgerechten.

Smakelijk!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.