De lekkerste kerst voorgerechten

De lekkerste kerst voorgerechten

Een meergangen diner is altijd leuk met kerst! Maar wat zetten we nou als voorgerecht op het kerstmenu? Altijd lastig natuurlijk. Hopelijk kan ik wat van de keuzestress wegnemen door 10 heerlijke voorgerechten voor je op een rijtje te zetten. Ben je op zoek naar vega, vis of vlees als voorgerecht? Kan allemaal! Laat je vooral inspireren door onderstaande gerechtjes. En zet dit jaar weer een heerlijk kerstdiner op tafel!

1. Gerookte eendenborst met rode wijnsaus

Gerookte eendenborst met verse vijgen, pecannootjes en rode wijnsaus

Een heel erg simpel gerechtje, maar je maakt er echt wel indruk mee. Het enige dat je eigenlijk hoeft te maken voor dit gerecht is de rode wijnsaus, de rest van de ingrediënten leg je gewoon mooi op een bordje. Super makkelijk dus, maar wel echt heel erg lekker. En het ziet er hartstikke mooi uit 🙂

>> Naar recept voor gerookte eendenborst met vijgen

2. Bisque van gamba’s

Bisque van gamba's: Heerlijke garnalen bisque

Bisque ken je misschien wel van kreeft, zo wordt het namelijk vaak in restaurants geserveerd. Maar je kunt bisque eigenlijk van alle schaaldieren maken. Deze variant maakte ik met gamba’s. Da’s een iets toegankelijker schaaldier en je haalt er ook ontzettend veel smaak uit. Zeker niet minder lekker dan een kreeftenbisque, wel iets minder luxe en duur 😉

>> Naar recept voor bisque van gamba’s

3. Vitello tonnato met tonijnmayonaise

Vitello Tonnato met tonijn-ansjovis mayonaise en appelkappers

Nog een andere leuke variatie op carpaccio is de vitello tonnato. Heerlijke dungesneden gebraden fricandeau met een rijke zelfgemaakte mayonaise van tonijn en ansjovisjes. Leg er wat mooie grote kappertjes op en bestrooi de vitello tonnato met zout en peper. Een heerlijke Italiaanse start van jouw kerstdiner. Proberen?

>> Naar recept voor vitello tonnato met tonijnmayonaise

4. Koreaanse steak tartare

Koreaanse steak tartare met een kwarteleitje

Een steak tartare is een vrij klassiek recept. Daarom geef ik er graag een leuke twist aan zodat je echt eens een keer iets anders op tafel zet. De Koreaanse smaken zijn voor veel mensen namelijk nog onbekend. Maar geloof mij, ze zijn best toegankelijk. Het is vooral een balans tussen zoet, zuur en zout. Heerlijke smaken die in dit gerechtje perfect samenkomen!

>> Naar recept voor Koreaanse steak tartare

5. Duif met bundelzwammen en kalfsjus

Gebakken duivenborstjes met bundelzwammen, kalfsjus, arganmayonaise en hazelnoten

Zo luxe en chique als dit maak ik het niet vaak.. Maar het beviel me echt heel erg goed. Sowieso vind ik het heel erg leuk m nieuwe dingen uit te proberen, en duif had ik eigenlijk nog nooit echt goed klaargemaakt. Dat is in dit recept wel echt heel erg goed gelukt. De duivenborst was namelijk echt perfect gaar van binnen. En smaakte echt heel erg goed met de romige mayonaise, de aardse paddenstoeltjes en de volle kalfsjus. Echt heel erg lekker! En makkelijker dan je denkt 🙂

>> Naar recept voor duif met bundelzwammen en kalfsjus

6. Vitello tonnato van rosbief

Vitello tonnato van rosbief met truffel en pijnboompitten

Wild staat natuurlijk ook altijd prachtig op je kerstmenu! En dan vind ik eend zelf dus echt súperlekker. Deze gebakken (rosé) eendenborst serveer je op een bedje van rauwe spinazie, zelfgemaakte sinaasappelsaus (bewaar wat voor later!) en gehakte hazelnoten. En de smaken knallen echt van je bordje af: heerlijk!

>> Naar recept voor vitello tonnato van rosbief

7. Kipkroketjes met truffelmayonaise

Kipkroketjes met blond bier en crispy chickenskin

Dit maakte ik vorig jaar zelf met kerst. Heerlijke kipkroketjes met blond bier en truffel(mayonaise). De vulling maakte ik met kippenbouten. Het vel van de bouten haalde ik er af en roosterde ik in de oven. Dan krijg je dus deze heerlijke crispy kippenhuid! En dat is lekkerrrr!

>> Naar recept voor kipkroketjes met truffelmayonaise

8. Ceviche van gamba’s met sinaasappel gin

Ceviche met gamba's, sinaasappel, gin en krokante mais

Deze zomerse ceviche is echt heel erg lekker! En misstaat dus ook zeker niet op jouw kerstmenu. Ja, het is een fris en zomers gerecht, maar ook een heerlijke frisse starter van jouw kerstdiner. Ik zeg: proberen!

>> Naar recept voor ceviche van gamba’s met sinaasappel gin

9. Italiaanse ceviche met limoncello

Italiaanse ceviche met limoncello

Ceviche is van oorsprong een Peruaans gerecht. Dus eigenlijk kan het echt niet wat ik hier doe. Ik maakte er namelijk een Italiaanse versie van. Totaal niet authentiek, maar wel heel erg lekker! Ik koos voor kabeljauw en maakte de marinade onder andere met limoncello. Dat combineerde vervolgens perfect met de romige burrata en frisse tomatensalade.

>> Naar recept voor Italiaanse ceviche met limoncello

10. Wonton ravioli met ricotta en parmaham

Wonton ravioli met ricottavulling, parmaham en krokante salie

Een superleuk en makkelijk voorgerechtje! Je maakt één heel grote ravioli van wonton velletjes (= makkelijk) met een heerlijke vulling van ricotta, parmaham en een eidooiertje.

>> Naar recept voor wonton ravioli

11. Amuse van forelpaté

Roggebrood met forel paté en zalmeitjes

Ik vind amuses heel erg leuk en lekker, maar weet vaak niet zo goed wat ik er mee moet. Deze keer bedacht ik gelukkig wel een leuk receptje! Namelijk een mini roggebroodje met zelfgemaakte forelpaté. Echt mega simpel en een hele leuke en lekkere start van je kerstdiner. De zalmeitjes geven het de luxe die roggebrood van nature eigenlijk niet heeft 🙂

>> Naar recept voor amuse van forelpaté

12. Japanse zalm amuse

Japanse zalm amuse met wasabi en zeewier

Toch nog een amuse! Deze maakte ik vorig jaar tijdens mijn eigen kerstdiner. Een heerlijk mengsel van Japanse smaken. Rauwe zalm met lekker veel sojasaus, afgemaakt met Japanse mayonaise en wasabi nootjes. Natuurlijk ook hier met wat zalmeitjes, want die zien er fantastisch uit en smaken ook nog eens top! Win-win dus.

>> Naar recept voor Japanse zalm amuse

13. Romige garnalensoep

Romige garnalensoep

Eigenlijk al een heel oud receptje van mij.. En oorspronkelijk was het een mislukte poging tot een bisque :p Maar omdat het toch zo super lekker was, heb ik toch besloten het recept te delen. En dat was een goed idee want dit recept doet het met kerst echt altijd hartstikke goed! En het is ook echt een heel lekker gerechtje, dus ik snap het helemaal!

>> Naar recept voor romige garnalensoep

14. Pastinaak champignonsoep

Pastinaak- champignonsoep met hazelnoten en basilicum olie

Ik ben zelf nooit zo’n heel groot fan van soep bij mijn kerstdiner, de rest van het jaar vind ik het overigens heerlijk als hoofdgerecht hoor! Maar met kerst wil ik zelf graag iets specialers op tafel zetten 😉 Wil je toch een soepje op tafel zetten deze kerst? Dan is deze pastinaak champignonsoep wel echt een keer wat anders. Met zelfgemaakte kruidenolie en fijngehakte hazelnootjes.

>> Naar recept voor pastinaak champignonsoep

15. Gerookte zalmbonbons met zeekraal

Zalmbonbon gevuld met mascarpone, zeekraal en Hollandse garnaaltjes

Ondertussen niet meer zo heel erg origineel, want ik zie óveral gerookte zalm bonbons voorbij komen. Maar wel heel erg lekker! Ik vulde ze met heerlijke romige mascarpone en Hollandse garnaaltjes 🙂 Misschien is dat wel anders dan hoe je ze overal voorbij ziet komen? In ieder geval wel heel erg lekker!

>> Naar recept voor gerookte zalm bonbons

Heb je een lekker voorgerecht uit kunnen kiezen? Maar ben je er nog niet uit wat het hoofdgerecht wordt? Neem dan eens een kijkje bij mijn kerst hoofdgerechten.

Smakelijk!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *