De lekkerste kerst hoofdgerechten

De lekkerste kerst hoofdgerechten

Het is elk jaar weer lastig! Wat eten we met kerst dit jaar? Ik moet er zelf ook jaarlijks goed over nadenken, terwijl ik genoeg recepten heb. Ik wil namelijk elk jaar een nieuw kerstrecept uitproberen! En ik vind het dan ook niet erg om daar lekker de hele dag voor in de keuken te staan. Maar niet iedereen heeft daar zin in. Ik heb dus een aantal mooie kerstrecepten voor je op een rijtje gezet, waarvan de ene wat meer werk is dan de andere. Welk kerstrecept komt bij jou op tafel deze kerst?

1. Crispy varkensbuik

Krokante varkensbuik met ketjapsaus

Ik wilde al zo lang een varkensbuik maken met écht krokante huid. En man man man wat is dat met dit recept goed gelukt zeg! Gemarineerd in een Indonesisch geïnspireerde marinade met een heerlijke ketjapsaus. Het is waarschijnlijk niet wat je gewend bent met kerst, omdat er Aziatische smaken in verwerkt zitten, maar het is echt zeer de moeite waard!

>> Naar recept voor krokante varkensbuik

2. Kabeljauw haasje met witte wijnsaus

Kabeljauw haasje met witte wijnsaus, Hollandse garnaaltjes en zeekraal

Persoonlijk vind ik een visgerecht voor kerst altijd wat lastiger te bedenken. Komt waarschijnlijk doordat de helft van mijn gezin van huis uit geen vis at vroeger. Wij aten dus nóóit vis met kerst. Tegenwoordig kan dat natuurlijk wel! Maar daardoor vind ik het dus wel lastiger om een leuk en luxe gerecht te bedenken met vis. Nu denk ik dat dat met dit heerlijke gebakken kabeljauwhaasje, met witte wijnsaus en bloemkoolpuree goed gelukt is!

>> Naar recept voor kabeljauw haasje met witte wijnsaus

3. Ribeye steak met couscous salade

Ribeye steak met couscous salade en ras el hanout kruiden

Zet bijvoorbeeld eens een heerlijke krokant gebakken ribeye steak op tafel met Marokkaanse invloeden. Leg de steak op een bedje van couscous en schenk er wat van de heerlijke jus overheen. Zeker weten dat iedereen zijn vingers erbij op eet! Een heerlijk hoofdgerechtje, supersimpel en een keer wat anders dan je gewend bent!

>> Recept voor Ribeye steak met couscous salade

4. Krokante halloumi taartjes met paddenstoelen

Krokante filodeeg taartjes met paddenstoelen, truffelolie en halloumi

Of zet je liever een vegetarisch hoofdgerecht op tafel? Dan raad ik je zeker aan om deze krokante taartjes met een heerlijke hartige vulling van hazelnoten, halloumi en paddenstoelen op tafel te zetten! Hoe leuk ziet het er uit als iedereen zijn eigen taartje heeft? En het is superlekker! Ook voor een echte vleeseter 😉

>> Naar recept voor krokante taartjes met halloumi

5. Parelhoen met truffelpuree

Parelhoen met truffelpuree, truffeljus, pancetta en geroosterde tomaatjes

Ik had het nog nooit eerder gemaakt, maar wat is parelhoen een lekker stukje vlees zeg. Heel erg lekker mals en zacht. Perfect met een heerlijke truffel-uienpuree, truffeljus en gebakken tomaatjes. Ik vond dit echt een fantastisch bordje. Leuk als je een keer wat nieuws wil proberen met kerst! Dat vind ik zelf in ieder geval altijd erg leuk om te doen 🙂

>> Naar recept voor parelhoen met truffelpuree

6. Gevulde pompoen

Gevulde pompoen met fregola, pesto, mozzarella en crispy ham

Ik wilde eens een hoofdgerecht maken voor kerst waarbij niet per se het vlees de hoofdrol speelt. Dat is goed gelukt vind ik, met deze heerlijke gevulde pompoen! Er zit wel vlees in, maar dat is ondersteunend aan de smaak van de pompoen. De pompoen is namelijk heerlijk zacht en zoet, dus dat heeft wel een wat zoutere tegenhanger nodig. De pesto en de ham vervullen daar een belangrijke rol in..

>> Naar recept voor gevulde pompoen

7. Eendenborst met venkelsalade

Eendenborst met sinaasappel venkelsalade en rode portsaus

En mijn laatste recept, is een heerlijke gebakken eendenborst. En wat past er nou beter bij eend dan venkel en sinaasappel? Deze gebakken eendenborst serveer je dan ook op een bedje van venkel-sinaasappelsalade met een heerlijke rode portsaus. Een prachtig pronkstuk op jouw kersttafel.

>> Naar recept voor eendenborst met venkelsalade

8. Zwarte pasta met gevulde inktvis

Zwarte pasta met gevulde inktvis en knoflookboter

Voor veel mensen zal dit misschien iets te spannend zijn. Zwarte pasta en dan ook nog inktvis. Maar geloof mij, het is juist echt heel erg lekker! De vulling is gemaakt van inktvis, chorizo en pijnboompitjes. Daardoor heeft de inktvis een beetje een Spaans-Italiaanse smaak. Je maakt er een simpele knoflookboter bij waardoor je een heerlijke en speciale pasta hebt, die eens niet in de saus zwemt 😉

>> Naar recept voor zwarte pasta met gevulde inktvis

9. Prosecco risotto met knoflook gamba’s

Prosecco risotto met knoflook gamba's en zalmeitjes

En heb je zin in een wat lichter gerecht met heerlijke zoete sappige gamba’s? Dan is deze prosecco risotto met easy peel knoflook gamba’s en peterselie olie jouw held van het kerstmenu! Een heerlijke volle risotto met zoete gamba’s en zoutige zalmeitjes, wat wil een mens nog meer? Ik koos voor 5 gamba’s per persoon, wat prima is, zeker als je meerdere gangen hebt. Maar ben je bang dat je nog honger hebt na dit hoofdgerecht? Dan kun je natuurlijk altijd meer gamba’s per persoon serveren.

>> Naar recept voor prosecoo risotto met knoflook gamba’s

10. Hertenbiefstuk met rode portsaus

Hertenbiefstuk met portsaus, zoete aardappelpuree een paddenstoelen

Dit is al een oldie, maar deze hertenbiefstuk blijft lekker! Serveer de hertenbiefstuk op een heerlijke zoete aardappelpuree met gebakken paddenstoelen, een rode portsaus en gefrituurde enoki paddenstoeltjes. Als je het aan mij vraagt, doet wild het altijd goed! Een hertenbiefstukje in plaats van een gewone biefstuk maakt het toch nét wat specialer.

>> Naar recept voor hertenbiefstuk met rode portsaus

11. Saffraan risotto met gamba’s en prosecco

Saffraan risotto met gamba's, zeekraal, zalmeitjes en prosecco sabayon

Ik vind risotto op de een op andere manier altijd heel erg chique. Terwijl het volgens mij in Italië juist wat meer een armengerechtje is, dat zijn overigens vaak de lekkerste! Ik maakte het extra kerstig en chique met gebakken gamba’s, zalmeitjes, saffraan, zeekraal en een prosecco sabayon. Klinkt goed toch?

>> Naar recept voor saffraan risotto met gamba’s en prosecco

12. Portugees stoofvlees

Portugees stoofvlees met chouriço en rode port

Misschien niet heel erg kerstig. Maar wel wat anders voor als je graag een stoofpotje op tafel zet met kerst! Deze Portugese stoofpot zit namelijk hartstikke vol met Portugese smaakmakers. Je brengt ‘m namelijk op smaak met gerookt paprikapoeder, chouriço, port en wijn! Kan niet vies zijn toch?

>> Naar recept voor Portugees stoofvlees

13. Beef Wellington

Beef wellington

Deze topper stond vorige kerst bij mij op tafel als pronkstuk. Ik had iets te weinig champignonmengsel voor ertussen gemaakt, maar dat heb ik in dit recept voor jullie verdubbeld, zodat je zeker genoeg hebt! Verder was ie echt hartstikke lekker! Overigens niet de eerste keer dat ik ‘m maakte.. Maar de eerste keer was iet niet zo goed.. Kan gebeuren he 😉 Deze was gelukkig wel perfect!

>> Naar recept voor beef wellington

14. Makreel met saffraan risotto

Gebakken makreel met saffraan risotto en pesto roomsaus

Wil je het graag simpel houden deze kerst en heb je ook geen zin om veel geld uit te geven aan eten? Dan is dit gerecht perfect! Het is namelijk wel feestelijk én heel erg lekker. Maar het is niet moeilijk om te maken en de vis kost ook echt helemaal niks! Klinkt als een goede deal toch?

>> Naar recept voor gebakken makreel met risotto

15. Tortellini van eend met portsaus

Tortellini met een vulling van eend en een rode portsaus

Ik vond dit zo’n geweldige pasta. Zelf maakte ik het niet voor kerst, maar ik zou dit met kerst echt zó op tafel willen hebben. Zelf pasta maken is wat werk, maar het is vooral ook heel erg lekker, dus het is alle moeite meer dan waard!

>> Naar recept voor tortellini van eend met portsaus

Hopelijk geven deze heerlijke kerstrecepten jou voldoende inspiratie voor het kerstdiner. Ben je nou toch op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk dan al mijn kerstrecepten en zoek jouw favoriet uit!

Smakelijk 😉


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *