10x Kerst hoofdgerechten

10x Kerst hoofdgerechten

Het is elk jaar weer lastig! Wat eten we met kerst dit jaar? Ik moet er zelf ook jaarlijks goed over nadenken, terwijl ik genoeg recepten heb. Ik wil namelijk elk jaar een nieuw kerstrecept uitproberen! En ik vind het dan ook niet erg om daar lekker de hele dag voor in de keuken te staan. Maar niet iedereen heeft daar zin in. Ik heb dus een aantal mooie kerstrecepten voor je op een rijtje gezet, waarvan de ene wat meer werk is dan de andere. Welk kerstrecept komt bij jou op tafel deze kerst?

1. Ribeye steak met pepersaus

Ribeye steak met pepersaus, smashed potatoes en gebakken worteltjes

Een echte Hollandse maaltijd vind ik dit: Medium-rare gebakken ribeye steak met pepersaus, gebakken (smashed) aardappeltjes en groenten! Een klassiek AVG-tje (aardappels, vlees groente), maar dan wat luxer en lekkerder! Je kunt de smashed potatoes al voor een deel voorbereiden, de rest maak je in de avond. Maar ook dat is makkelijk en zo klaar.

>> Naar recept voor ribeye steak met pepersaus

2. Kabeljauw haasje met witte wijnsaus

Kabeljauw haasje met witte wijnsaus, Hollandse garnaaltjes en zeekraal

Persoonlijk vind ik een visgerecht voor kerst altijd wat lastiger te bedenken. Komt waarschijnlijk doordat de helft van mijn gezin van huis uit geen vis at vroeger. Wij aten dus nóóit vis met kerst. Tegenwoordig kan dat natuurlijk wel! Maar daardoor vind ik het dus wel lastiger om een leuk en luxe gerecht te bedenken met vis. Nu denk ik dat dat met dit heerlijke gebakken kabeljauwhaasje, met witte wijnsaus en bloemkoolpuree goed gelukt is!

>> Naar recept voor kabeljauw haasje met witte wijnsaus

3. Ribeye steak met couscous salade

Ribeye steak met couscous salade en ras el hanout kruiden

Zet bijvoorbeeld eens een heerlijke krokant gebakken ribeye steak op tafel met Marokkaanse invloeden. Leg de steak op een bedje van couscous en schenk er wat van de heerlijke jus overheen. Zeker weten dat iedereen zijn vingers erbij op eet! Een heerlijk hoofdgerechtje, supersimpel en een keer wat anders dan je gewend bent!

>> Recept voor Ribeye steak met couscous salade

4. Krokante halloumi taartjes met paddenstoelen

Krokante filodeeg taartjes met paddenstoelen, truffelolie en halloumi

Of zet je liever een vegetarisch hoofdgerecht op tafel? Dan raad ik je zeker aan om deze krokante taartjes met een heerlijke hartige vulling van hazelnoten, halloumi en paddenstoelen op tafel te zetten! Hoe leuk ziet het er uit als iedereen zijn eigen taartje heeft? En het is superlekker! Ook voor een echte vleeseter 😉

>> Naar recept voor krokante taartjes met halloumi

5. Gestoofde konijnenbouten

Gestoofde konijnenbouten met wortel, pruimen en champignons & pastinaakpuree

Of heb je liever zin in wild? Dan heb ik namelijk een heerlijk recept voor gestoofde konijnenbouten in een heerlijke zoete saus voor je. De pastinaakpuree die je erbij maakt, past er ook echt perfect bij! Een heerlijk zoet-hartig hoofdgerecht dat perfect is bij koud weer en net wat specialer is dan een normaal stukje vlees. Wil jij deze konijnenbouten proberen?

>> Naar recept voor gestoofde konijnenbouten

6. Gevulde Kalkoenrollade

Gevulde kalkoen rollade met orzo, walnoten, feta en olijven

Is een hele gevulde kalkoen iets teveel voor je? Dan kun je zeker op weg met deze rollade van kalkoendij gevuld met een Griekse vulling van orzo, feta, olijven en walnoot. Met deze kalkoendij van ruim een kilo, kon ik 6 mensen voeden 😉 En daarbij had ik niet eens een voor- en nagerecht. Prima alternatief op de hele kalkoen voor een kleiner gezelschap!

>> Naar recept voor kalkoenrollade

7. Eendenborst met venkelsalade

Eendenborst met sinaasappel venkelsalade en rode portsaus

En mijn laatste recept, is een heerlijke gebakken eendenborst. En wat past er nou beter bij eend dan venkel en sinaasappel? Deze gebakken eendenborst serveer je dan ook op een bedje van venkel-sinaasappelsalade met een heerlijke rode portsaus. Een prachtig pronkstuk op jouw kersttafel.

>> Naar recept voor eendenborst met venkelsalade

8. Ossobuco met sherry en paddenstoelen

Osso buco met sherry, witte wijn en gemengde paddenstoelen: Herfst osso buco

Wat is het allerlekkerste Italiaanse hoofdgerecht met vlees in de hoofdrol? Je raad het vast al: ossobuco. Ik ben er in ieder geval zwaar verliefd op. Deze versie is wel wat anders dan de traditionele, maar daardoor mischien wel extra leuk! En hoe fijn is het als je met Kerst lekker rustig aan kunt doen? Bij deze ossobuco zit de meeste moeite namelijk in de voorbereiding, daarna doet de oven het werk. Dit ziet er heerlijk uit toch?

>> Naar recept voor ossobuco met sherry en paddenstoelen

9. Prosecco risotto met knoflook gamba’s

Prosecco risotto met knoflook gamba's en zalmeitjes

En heb je zin in een wat lichter gerecht met heerlijke zoete sappige gamba’s? Dan is deze prosecco risotto met easy peel knoflook gamba’s en peterselie olie jouw held van het kerstmenu! Een heerlijke volle risotto met zoete gamba’s en zoutige zalmeitjes, wat wil een mens nog meer? Ik koos voor 5 gamba’s per persoon, wat prima is, zeker als je meerdere gangen hebt. Maar ben je bang dat je nog honger hebt na dit hoofdgerecht? Dan kun je natuurlijk altijd meer gamba’s per persoon serveren.

>> Naar recept voor prosecoo risotto met knoflook gamba’s

10. Hertenbiefstuk met rode portsaus

Hertenbiefstuk met portsaus, zoete aardappelpuree een paddenstoelen

Dit is al een oldie, maar deze hertenbiefstuk blijft lekker! Serveer de hertenbiefstuk op een heerlijke zoete aardappelpuree met gebakken paddenstoelen, een rode portsaus en gefrituurde enoki paddenstoeltjes. Als je het aan mij vraagt, doet wild het altijd goed! Een hertenbiefstukje in plaats van een gewone biefstuk maakt het toch nét wat specialer.

>> Naar recept voor hertenbiefstuk met rode portsaus

Hopelijk geven deze heerlijke kerstrecepten jou voldoende inspiratie voor het kerstdiner. Ben je nou toch op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk dan al mijn kerstrecepten en zoek jouw favoriet uit!

Smakelijk 😉


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *