Citroen koekjes met roomkaas vulling

Citroen koekjes met roomkaas vulling

Het was alweer even geleden dat ik koekjes maakte met een vulling, terwijl dat wel altijd heel erg lekker is. Dus ik besloot weer eens de keuken in te gaan en koekjes met een vulling te bakken! Deze keer citroenkoekjes met een citroen-cheesecake vulling en wat maanzaadjes bovenop.

En man-man-man, wat waren deze koekjes weer lekker. Heerlijk fris met een zachte romige kern en een lichte knapperige touch van de maanzaadjes. De vulling is wel wat zacht, dus let op dat je de koekjes niet te vol spuit. De vulling kan er dan namelijk aan de zijkant of onderkant uitlopen en dat is zonde.

Door de koekjes in de koelkast af te laten koelen, zorg je er ook voor dat de vulling zo snel mogelijk wat stolt en dus minder vloeibaar wordt. Daardoor is de kans dat de vulling eruit loopt ook een stuk kleiner 🙂

Enjoy!

Citroen koekjes met roomkaasvulling en maanzaad
Pin recept Delen op Facebook
5 van 2 stemmen

Citroen koekjes met roomkaas vulling

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 30 minuten
Koelen:1 uur
Totale bereidingstijd: 1 uur 45 minuten
Porties: 12 koekjes
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Citroenkoekjes

  • 150 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 120 gram witte basterdsuiker
  • 160 gram kristalsuiker
  • 2 eieren op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille extract
  • 380 gram tarwebloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • mespunt zout
  • 200 gram witte chocolade
  • 2 citroenen

Roomkaasvulling

  • 150 gram roomkaas
  • 50 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 citroen
  • 3 el lemoncurd

Topping

  • maanzaad

Instructies

  • Snijd de roomboter in kleine blokjes en mix dit met de basterdsuiker en kristalsuiker totdat het mengsel mooi luchtig is.
  • Mix hier vervolgens de eieren 1 voor 1 doorheen totdat je een smeuïg en luchtig mengsel hebt. Mix er dan ook het vanille extract doorheen.
  • Mix er dan de bloem en het bakpoeder doorheen. Ga verder met een stevige houten lepel als het deeg te dik wordt. Meng het goed door elkaar totdat de bloem net is opgenomen.
  • Hak de witte chocolade grof en rasp de citroenen. Meng dit ook door het koekjesdeeg.
  • Leg een vel bakpapier klaar en schep met een ijsschep mooie porties deeg uit je kom. Maak mooie grote bollen van het deeg en leg deze op het bakpapier. Uit het deeg kun je ongeveer 12 grote koeken maken.
  • Leg de deegbollen voor tenminste 1 uur in de koelkast totdat de boter weer goed gestold is. Verwarm dan de oven op 220 graden.
  • Maak ondertussen de vulling door de roomkaas, boter en poedersuiker met een handmixer luchtig te kloppen.
  • Klop er dan het sap van 1 citroen en de lemoncurd doorheen. Doe de vulling over in een spuitzak en leg in de koelkast.
  • Bak de koekjes ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven, totdat ze mooi bruin en krokant zijn. Haal ze uit de oven. Zorg voor voldoende afstand tussen de koeken, want ze zullen in de oven nog uitlopen.
  • Maak de koekjes wat ronder door ze rond de draaien met een ronde cookiecutter of de rand van een rond kommetje.
  • Je gaat ze nu ook meteen vullen. Steek de spuitzak bovenin het koekje en spuit de vulling in het koekje totdat het koekje bovenop begint te scheuren. Haal dan voorzichtig de spuitzak uit het koekje en blijf de vulling er zachtjes inspuiten totdat er een klein beetje vulling uit het koekje steekt. Bij het afkoelen, zal de vulling namelijk nog wat 'krimpen'.
  • Strooi wat maanzaad over de vulling die uit het koekje steekt.
  • Laat de koekjes nog ongeveer 10 minuten op de bakplaat afkoelen, doe ze daarna voorzichtig over op een afkoelrek of ovenrooster. Laat de koekjes volledig afkoelen in de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.