Witte asperges! Eigenlijk eet ik ze veel te weinig, als je kijkt naar hoe kort ze in het seizoen zijn. Komt denk ik doordat er daarnaast ook nog zoveel andere lekkere dingen zijn om te eten en te proberen! Nu heb ik mezelf dus wel voorgenomen om er toch wat meer van te genieten en dus vaker (witte) asperges te eten. Deze keer dus in een vrij traditionele combi, met ham en ei, maar dan wel op een leuke en lekkere manier.
Want pasteitjes eten wij eigenlijk ook niet zo vaak. Terwijl ik de combinatie van een heerlijke romige ragout met knapperig bladerdeeg echt geweldig vind! En dan nog zo’n heerlijk smeuïg gepocheerd eitje ernaast! Echt hemels gewoon.
Dit is een vrij simpel gerechtje, maar wel heel leuk om eens wat anders met de asperges te doen, terwijl je je wel aan een heel traditionele combinatie houdt. En je kunt het zelfs ook als voorgerechtje maken! Dan zou ik wel één pasteitje per persoon aanhouden én wil je natuurlijk ook per persoon een eitje erbij geven. Een paar andere verhoudingen dus, maar ook prima te doen!
Smakelijk 🙂
Pasteitjes met witte asperges en ham
Ingrediënten
- 500 gram witte asperges
- 50 gram boter
- 300 gram hamblokjes
- 50 gram bloem
- scheut witte wijn
- 200 ml melk
- 200 ml bouillon
- peper (en eventueel zout)
- verse peterselie
- 4 ragoutbakjes
- scheutje witte wijnazijn
- 2 eieren
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de asperges en snijd ze in hapklare stukjes. Kook de aspergestukjes in 5 minuutjes beetgaar in ruim gezouten water. Verhit ondertussen de boter in een pannetje en bak hier de hamblokjes in totdat ze rondom lichtbruin zijn. Voeg de bloem toe en bak dit ook eventjes mee. Blus af met een flinke scheut wijn.
- Voeg vervolgens de melk toe en roer totdat je geen klontjes meer hebt. Doe hetzelfde met de bouillon. Voeg de aspergestukjes toe en breng op smaak met peper (en eventueel zout) en knip er wat verse peterselie doorheen.
- Verwarm de ragoutbakjes in de oven volgens de bereidingswijze op de verpakking. Ondertussen kun je de eieren pocheren. Kook wat water in een pannetje. Als dit kookt voeg dan wat zout toe en een flinke scheut witte wijnazijn. Maak met een lepel een goede draaikolk in het water en breek hier een eitje in. Laat dit in ongeveer 3 tot 4 minuutjes gaar pocheren, schep voorzichtig uit de pan en laat uitlekken op een stukje keukenpapier. Maak weer een draaikolkje in het water en breek het volgende eitje in het water.
- Schep de ragout in de ragoutbakjes en serveer met het gepocheerde eitje.