Puddingbroodjes met citroenpudding

Puddingbroodjes met citroenpudding

Puddingbroodjes maken: ik moet zeggen dat ik ze lastiger vond dan ik had verwacht.. De eerste batch deeg was veel te nat en plakkerig, waardoor ik er niet mee kon werken. De tweede batch was gelukkig een stuk beter, met iets meer bloem. Voor deze puddingbroodjes gebruikte ik overigens FunCakes banketbloem deluxe. Dat is net wat fijner en zachter dan de gewone bloem die je in de supermarkt tegenkomt. Door de combinatie van goede bloem en goede instant gist krijg je mooie zachte en luchtige broodjes. Voor deze broodjes gebruikte ik FunCakes instant gist, aangezien gist in de supermarkten vinden even een uitdaging was. Een mooie basis om je heerlijke frisse pudding in te doen!

Ik wijk met deze puddingbroodjes iets af van het klassieke beeld dat je hebt van een puddingbroodje. Ik wilde de pudding namelijk iets frisser maken dan je gewend bent. Natuurlijk is de zoete pudding in het klassieke puddingbroodje ook superlekker, maar ik houd altijd wel van een iets frissere toon. Daarom verwerkte ik een citroen in mijn pudding, zodat je een soort combinatie krijgt van een lemoncurd en banketbakkersroom. Het resultaat was in ieder geval superlekker!

En dan nog een ingrediënt dat werkelijk álles beter maakt: vanille. Ik verwerkte de vanille dus zowel in het broodje als in de pudding. In het broodje gebruikte ik wat vanillesuiker (ik ben gék op vanillesuiker!). En in de pudding gebruikte ik wat vanille aroma. Nu ben ik zelf niet zo’n fan van het vanille aroma dat je in de supermarkt kunt kopen. Ik vind deze vooral erg chemisch en heb inmiddels ontdekt dat er een hoop betere te vinden zijn. Waaronder bijvoorbeeld deze vanille aroma die ik vond bij Deleukstetaartenshop.nl.

Al met al vond ik het niet het makkelijkste recept om te maken, maar het was zeker wel de tijd en moeite waard! Want het was echt superlekker 🙂 Wil je het jezelf nou makkelijk maken, dan kun je ook witte puntjes bij de bakker kopen en deze vullen met je zelfgemaakte citroenroom. Vind ik persoonlijk jammer, want als je toch bezig bent, doe het dan goed! Maar het is zeker wel een snellere en makkelijkere oplossing :p

Smakelijk!

Puddingbroodjes met citroenpudding

Puddingbroodjes met citroenpudding

Voorbereiding 20 min
Rusttijd:1 uur 30 min
Totale bereidingstijd: 1 uur 50 min
Porties: 6 puddingbroodjes

Extra benodigdheden

  • standmixer

Ingrediënten

Citroenpudding

  • 500 ml volle melk
  • 1 tl vanille aroma
  • 1 citroen
  • 100 gram kristalsuiker
  • 3 eidooiers
  • 50 gram maizena

Broodjes

  • 150 ml volle melk
  • 5 gram instant gist bijv. FunCakes instant gist
  • 1 zakje vanillesuiker à 8 gram
  • 1 el witte basterdsuiker
  • 280 gram bloem bijv. FunCakes banketbloem
  • mespunt zout
  • 1 ei
  • 25 gram roomboter op kamertemperatuur
  • zonnebloemolie
  • gesmolten roomboter
  • poedersuiker

Instructies

Citroenpudding

  • Verwarm de melk totdat deze net niet kookt. Mix de overige ingrediënten in een aparte kom met de garde. Rasp de citroen, voeg het citroenrasp en het sap van de citroen toe aan je mengsel. Giet hier voorzichtig de warme melk bij en blijf roeren met de garde. Doe het mengsel (met alle melk erbij) weer terug in het pannetje en verwarm onder voortdurend roeren in 10 tot 15 minuten tot een mooie dikke pudding. Doe je pudding over in een schaal en dek af met plasticfolie. Zorg dat je het plasticfolie direct op de pudding legt, zo kan er geen velletje ontstaan. Laat de pudding volledig afkoelen (eerst op kamertemperatuur, daarna in de koelkast).

Broodjes

  • Verwarm de melk totdat deze lauw is. Doe hier de gist en de suiker bij en laat dit zo'n 10 minuutjes staan. Meng de bloem met het zout en doe dit in een grote mengkom (van je standmixer). Kluts het eitje en voeg 1 el van het ei aan je bloemmengsel toe, samen met de boter. Doe het melkmengsel bij de bloem en mix met de standmixer zo'n 10 minuten tot een mooi elastisch deeg. Kneed je met de hand, kneed dan zo'n 20 minuten tot een mooi elastisch deeg.
  • Verdeel het deeg in 6 even grote bolletjes en leg ze op en met bakpapier beklede bakplaat. Dek ze af met een theedoek en laat 30 minuten staan. Rol de bolletjes daarna uit tot platte ovalen (je slaat ze straks dubbel). Zorg ervoor dat je niet helemaal door rolt, zodat de twee uiterste randen iets dikker zijn dan de rest. Bestrijk de helft van je ovaal met wat zonnebloemolie, vouw je deeglapje dubbel en druk zachtjes aan. Doe dit met alle deegbolletjes. Laat ze weer onder de theedoek rusten voor een uurtje.
  • Verwarm de oven voor op 240 graden. Smeer de broodjes in met de rest van het geklutste ei en bak ze in zo'n 8 tot 10 minuutjes af. De mijne waren net aan de donkere kant op 10 minuten bakken. Smelt ondertussen wat roomboter. Zodra de broodjes uit de oven komen smeer je ze in met de gesmolten boter. Laat ze daarna afkoelen (eventueel weer onder een theedoek).

Puddingbroodjes maken

  • Roer de room goed door en doe over in een spuitzak met grote spuitmond. Trek de broodjes voorzichtig open (dit moet kunnen, doordat je de broodjes met olie hebt bestreken). Vul de broodjes met de pudding en bestrooi met poedersuiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *