Een raita is een Indiase yoghurtsaus met komkommer en munt. De frisse smaken van de komkommer, yoghurt en de munt combineren heerlijk met een kruidige curry of biryani.
In India zie je de raita ook vaak als onderdeel van het voorgerecht, samen met bijvoorbeeld een mangochutney en een tomatenrelish. Dit wordt vaak geserveerd met heerlijke versgebakken knapperige papadums. Deze kun je lekker dippen in de verschillende dips, waaronder dus deze heerlijke komkommer raita.
Deze komkommer raita is zo makkelijk om te maken, maar voegt echt iets toe aan een goede kruidige Indiase curry. Daar serveer je dan ook nog lekkere plakkerige saffraanrijst of versgebakken naanbrood bij. Ook dit combineert namelijk heerlijk met de frisse komkommer raita.
Ben je benieuwd naar de smaak? Denk dan aan een lekkere frisse tzatziki, maar dan kruidiger en zonder knoflook. Maar beter nog: probeer het zelf eens. Supermakkelijk om te maken, maar echt een toevoeging aan je maaltijd.
Smakelijk!
Raita
Ingrediënten
- 1/2 komkommer
- zout
- 250 ml volle yoghurt
- 1 tl komijn
- 1 tl gemalen koriander
- 2 el limoensap
- flinke bos verse munt
- klein bosje verse koriander
- versgemalen zwarte peper
- cayennepeper garnering
Instructies
- Schil de komkommer en verwijder de zaadjes met een lepel. Rasp de komkommer en laat dit ongeveer een half uurtje uitlekken in een zeef met wat zout zodat al het vocht uit de komkommer trekt.
- Meng de volle yoghurt met de kruiden en knip er de verse munt en koriander overheen. Breng op smaak met limoensap en peper. Roer er nu ook de uitgelekte komkommer doorheen.
- Garneer de raita met wat cayennepeper en verse munt. Lekker als bijgerecht bij een pittige of kruidige curry of als voorgerecht met papadums.