Risotto met flat iron steak

Risotto met flat iron steak

Ik ben dol op risotto omdat je er zo eindeloos mee kunt variëren. Deze keer maakte ik een wat herfstige risotto met paddenstoelen, truffel en flat iron steak. En ik vind ‘m weer fantastisch goed gelukt! De risotto zelf is vrij simpel, maar breng je op smaak met de heerlijke toppings van gebakken paddenstoelen, mozzarella en steak.

Het perfect bakken van de steak is niet zo heel moeilijk, je kunt namelijk aan de buitenkant goed zien tot waar de garing doortrekt. Als deze halverwege is aan de buitenkant, draai je ‘m om en bak je de steak nog totdat de garing aan de buitenkant volledig is. Bij een gewoon formaat steak is de binnenkant dan perfect mooi rosé! Ik ben zelf groot fan van medium rare, en dat krijg je op deze manier perfect! Vind je dit toch nog lastig, dan kun je natuurlijk een kernthermometer gebruiken. Houd dan voor medium rare een kerntemperatuur van zo’n 48 tot 50 graden aan.

Voor de paddenstoelenmix kun je zelf kijken wat je lekker vind. Ik vind het altijd wel lekker als er kleine bundelzwammetjes in zitten, ziet er ook gewoon leuk uit natuurlijk 🙂 maar als je gewone champignons lekkerder vindt, kun je die natuurlijk ook prima gebruiken.

Smakelijk!

Risotto met paddenstoelen en flat iron steak
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Risotto met flat iron steak

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 50 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 2 sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • klontje boter
  • 200 gram risottorijst
  • scheut witte wijn
  • 1 pot runderfond
  • 1 el truffelpuree
  • 5 gram porcini
  • 30 gram pecorino
  • 200 gram gemengde paddenstoelen
  • 350 gram flat iron steak
  • peper en zout
  • truffelmozzarella of burrata

Instructies

  • Maak de sjalotten schoon en snipper deze. Verhit een klontje boter in een hoge pan en bak hier de sjalotten in totdat ze net zacht zijn.
  • Maak de knoflook schoon en hak deze fijn. Voeg toe aan de sjalotten in de pan en bak nog een minuutje mee.
  • Voeg dan de risotto rijst toe en bak nog zo'n 3 minuten mee, totdat de buitenkant van de korrels net niet meer hard wit is. Blus af met een flinke scheut wijn.
  • Leng het fond aan met water totdat je zo'n 1,5 liter bouillon hebt. Week hier de porcini in. Houd op laag vuur warm. Bewaar de porcini als alle bouillon op is.
  • Voeg dan telkens soeplepel voor soeplepel de bouillon toe. Voeg telkens weer een nieuwe lepel als de vorige volledig is opgenomen door de rijst. Roer regelmatig. Na ongeveer 20 minuten is je rijst gaar.
  • Roer dan de truffelpuree en de geraspte pecorino door de risotto en houd deze warm.

Flat iron steak

  • Kruid het vlees met peper en zout aan allebei de kanten en verhit een klontje boter in een pan.
  • Bak de steaks aan de ene kant totdat de bruining (aan de buitenkant) tot ongeveer halverwege komt.
  • Draai ze om en bak nog 2 tot 3 minuten op de andere kant. Haal het vlees uit de pan, dek af met aluminiumfolie en laat nog 10 minuutjes rusten.

Gebakken paddenstoelen

  • Laat de kleine paddenstoelen heel en snijd de grote in grove stukken. Knijp de porcini goed uit en hak fijn.
  • Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak hier de paddenstoelen net gaar in. Breng op smaak met peper en zout.

Risotto

  • Verdeel de risotto over 4 borden. Schep hier de paddenstoelen overheen. Snijd de steaks in reepjes en verdeel deze ook evenredig over de 4 borden.
  • Snijd of scheur de mozzarella of burrata in stukken en verdeel dit ook over de borden. Garneer met nog wat grof zeezout en extra pecorino.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.