Sajoer boontjes: Indonesische sambal boontjes

Sajoer boontjes (Indonesische sambal boontjes)

Deze gestoofde Indonesische sambal boontjes zijn heerlijk als bijgerecht of als onderdeel van een Indonesische rijsttafel. Zelf serveer ik ze graag bij mijn Ajam Smoor en Sambal Goreng Kentang. De boontjes zijn heerlijk pittig, maar ook zoet en romig door de toegevoegde Santen.

Ik maak de boontjes meestal vrij pittig door lekker veel sambal toe te voegen. Houd je niet zo van pittig eten, dan kun je ze natuurlijk altijd maken met minder sambal. En mocht het net iets te pitig uitvallen? Voeg dan wat extra santen toe om de sambal wat af te blussen. Zo kun je prima spelen met de verschillende smaken.

Persoonlijk vind ik dit een heel erg lekker recept voor sajoer boontjes. Ik denk niet dat het de authentieke Indonesische manier is om sambal boontjes te maken, maar dat maakt me eigenlijk ook niet zo heel veel uit. Zolang het maar lekker is toch 🙂 En het is sowieso duizend keer lekkerder dan wanneer je het met een zakje of uit een pakje maakt 😉 En heel veel extra werk zal het je niet opleveren!

Ik hoop dat je lekker geniet van de sajoer boontjes. Als onderdeel van een rijsttafel of gewoon met wat vlees en rijst als ‘simpel’ avondeten.

Smakelijk!

Sajoer boontjes: Indonesische sambal boontjes
Pin recept Delen op Facebook
4.56 van 9 stemmen

Sajoer boontjes (Indonesische sambal boontjes)

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 15 minuten
Totale bereidingstijd: 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el laos
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 el sambal oelek
  • 1 el trassie garnalenpasta
  • 800 gram sperziebonen
  • 50 gram santen kokoscrème
  • water

Instructies

  • Maak de sperziebonen schoon en snijd of breek deze in hapklare stukjes. Kook de boontjes 3 minuten in lichtgezouten water. Voeg de boontjes pas toe als het water kookt.
  • Snipper de ui en de knoflook en bak deze een paar minuten in de zonnebloemolie in een grote wokpan op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de laos, bruine suiker, sambal & garnalenpasta toe. Bak dit kort mee.
  • Voeg de boontjes en de santen toe. Voeg een kopje water toe zodat de saus niet te dik wordt en stoof de boontjes zonder deksel zo'n 20 minuutjes. Proef vooral wanneer jij de boontjes lekker vindt qua bite. Ik houd zelf namelijk van beetgaar, maar wellicht wil jij ze wat zachter.

Notities

13 reacties

    • Hoi Jessica,

      Er zit inderdaad flink wat kokos bij, dus dit ga je zeker proeven. Als je niet van kokos houdt, kun je misschien beter een ander recept proberen. Ik heb dit zelf nog nooit zonder kokos gemaakt, dus weet ook niet wat dit met de smaak doet. Ik zou dus niet durven zeggen of het nog lekker is zonder kokos.

      Groetjes,
      Evie

  1. Heerlijk recept! Ik laat de boontjes (als het even kan) minimaal 2 uur stoven. Soms laat ik de boel afkoelen en warm het de dag erna op, nog meer smaak!

    • Bedankt voor je reactie! 🙂 Dat klinkt ook als een goede tip. Ik vind het zelf wel juist lekker als de boontjes nog een beetje knapperig zijn, dat is denk ik minder het geval als je ze nog zo lang stooft, maar ieder z’n ding he 🙂 Geloof wel goed dat de smaak er dan nog meer intrekt ja!

  2. I.p.v. santen (had die niet in huis) had ik een keer de sajoerboontjes bestrooid met licht geroosterde kokosnoot rasp en het water vervangen door een klein pakje kokosroom. Was ook erg lekker.
    Maak zelf een boemboe van rode ui, knoflook, verse gember, verse laos, verse sereh, rode rawit pepers en stamp alles fijn in een vijzel Gebruik geen sambal omdat de boemboe al pittig.

    • Dat klinkt als een goede oplossing! En bedankt voor je toevoeging van de boemboe, ik zal het zelf ook eens een keer op die manier proberen, kijken wat ik lekkerder vind 🙂

4.56 from 9 votes (7 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.