Wie is er nou niet dol op een lekkere barbecue? Je kunt het jezelf lekker makkelijk maken en alles gewoon bij de supermarkt halen. Maar je kunt ook zelf even wat kleine voorbereidingen doen, zodat je een paar lekkere gemarineerde stukken vlees hebt, misschien een zelfgemaakte salade voor erbij of wat geroosterde groenten van de barbecue. Opties genoeg!
1. Sticky spareribs
Zelf spareribs maken is helemaal niet moeilijk, je moet er vooral wat geduld voor hebben. Want wil je spareribs en lekker zacht en mals hebben zodat ze zó van het bot af vallen. Dan het je wel even wat tijd nodig. Ik gaar deze spareribs zo’n 3 uur van te voren in de oven en grill ze even af op de barbecue met de ingekookte marinade. Als je een kamado barbecue hebt, kun je ze daar ook volledig op garen, maar daar heb ik zelf helaas geen ervaring mee.
2. Kofta spiesen
Spiesjes zijn altijd lekker handig voor een barbecue. Je kunt er eindeloos mee variëren en je kunt ze ook makkelijk delen. En ze zijn eigenlijk altijd lekker! Deze kofta spiesen zijn wat anders dan een ‘normale’ spies en daarom denk ik extra leuk. Heerlijk gehakt op smaak gebracht met onder andere pistache nootjes, en dat geef een heel verrassende smaak aan de spiesjes! Lekker rokerig van de bbq zijn ze nóg lekkerder 🙂
3. Courgette met halloumi
Ik eet zelf het liefst niet alleen maar vlees bij een barbecue. Gelukkig kun je ook verschillende bijgerechten maken om heerlijk af te wisselen! Dit pannetje met gegrilde courgette, rode uien en halloumi doet het hartstikke goed! Gaat namelijk prima op de barbecue, ook naast een lekker spiesje. Je krijgt er goed die rooksmaak in en je eet even wat anders dan alleen maar vlees. Ook heerlijk voor een vega bbq natuurlijk!
4. Saté babi
Ik vind dit de allerlekkerste saté! Lekker zelfgemaakt, in een heerlijke zoet-zoute Indische marinade. En persoonlijk vind ik deze malse stukjes varkensschouder lekkerder dan kipsaté. Oké kipsaté is ook heerlijk, maar probeer deze saté van varkensvlees ook eens. Als je normaal altijd kipsaté eet, dan denk ik dat deze babi saté je positief gaan verrassen! En misschien liggen ze de volgende keer wel allebei op je barbecue 🙂
5. Tagliata die manzo
Een goeie steak mag natuurlijk niet ontbreken bij een barbecue. Deze tagliata di manzo maak je van een heerlijke grote t-bone steak die je medium rare grillt. Je maakt ‘m af met rucola, parmezaan en balsamico crème. Super makkelijk, maar daardoor zet je wel even wat anders op tafel dan het standaard stukje vlees. En je waant je even in het mooie zonnige Italië met die mooit stuk vlees.
6. Bruschetta pastasalade
Bij een goede barbecue horen ook een aantal goede bijgerechten! Deze pastasalade is geïnspireerd op de klassieke Italiaanse bruschetta met tomatentopping. Dat betekent dus een heerlijke salade met pasta, tomaatjes gemarineerd in knoflook en krokantgebakken stokbrood. Met wat goede olijfolie eroverheen 🙂 Een heerlijke salade, lekker makkelijk om te maken en past perfect bij een goede Zomerse barbecue!
7. Spaanse kipspsiesen
Deze Spaanse kipspiesen zijn lekker en makkelijk om te maken! Geïnspireerd op één van mijn meest bekeken recepten: Spaanse kipkluifjes. Maar dan dus net wat anders 🙂 En als kipspies is gerecht dit dus ook heerlijk! Serveer de kipspiesen met wat (zelfgemaakte) aïoli voor de echte Spaanse ervaring! En let op met de tabasco, ik houd zelf van lekker spicy, maar als je daar zelf niet zo goed tegen kunt, niet teveel toevoegen!
8. Kipsaté
En we blijven even bij de kipspiesen, want deze saté ajam kipsaté is ook mega lekker! En hoe leuk is een barbecue met allemaal losse spiesjes? Alleen serveer je bij deze kipspiesen een heerlijke satésaus, en dan bedoel ik niet die uit een bruine plastic bak van de supermarkt. Zoek eens een lekkere basis voor satésaus bij de Aziatische supermarkt. Geloof mij, daar word je veel gelukkiger van!
9. Caprese pastasalade
En ik heb nog een lekkere pastasalade in het rijtje voor je! Deze pastasalade is dan weer gebaseerd op de klassieke pasta caprese. Met tomaatjes, basilicum en mozzarella 🙂 Met één van mijn favoriete pastasoorten: orecchiette. Een heerlijke dikke en stevige pasta die zowel koud als warm heel erg lekker is. Maak de salade af met wat knapperige pijnboompitjes en een goede crèma balsamico. Perfect!
10. Entrecote spiesen
En nog een spiesje! Deze heerlijke entrecote spiesen wrijf je in met een zelfgemaakte dry rub waardoor je heerlijk kruidig vlees krijgt met een lichte spicy touch. Lekker met een goede barbecuesaus of gewoon lekker zo. Zorg er wel voor dat je entrecote nog mooi rosé is van binnen. Zonde als je zo’n mooi stukje vlees hebt en ‘m dan helemaal doorbakt.. Vooral vaak testen tussendoor en gewoon even kort om een hete bbq grillen!
Hopelijk geven bovenstaande recepten je wat leuke inspiratie voor als je net eens wat anders wil voor bij je barbecue. En hopen dat er nog veel mooie dagen komen waarop je de barbecue kunt aansteken. Bovenstaande is een greep uit mijn barbecue recepten, maar natuurlijk heb ik nog veel meer 🙂 Hier bekijk je al mijn Zomerse barbecue recepten, dus kies je eigen favorieten voor jouw zomerbarbecue!