Wil je eens zelf uitpakken voor Valentijnsdag? Dan geef ik je graag wat tips om een leuk diner samen te stellen. Leuk om eens een keer niet uit eten te gaan, maar zelf samen de keuken in te duiken om iets moois op tafel te zetten!
3x Lekkere Valentijnsdag amuses
Start je Valentijnsdag diner met een heerlijke amuse. Hoeft niet te gek of te moeilijk te zijn, maar wel leuk om samen even een hapje te eten met een lekker glaasje bubbels erbij. Ik geef je 3 lekkere tips, maar je kunt natuurlijk ook al mijn amuse recepten bekijken.
1. Bruschetta met burrata mousse
Ik maakte deze bruschetta met aardbeien en burratamousse onderdeel van een hele borrelplank. Met manchego, aardappeltortilla, fuet worstjes en verse frambozen. Maar je kunt ze natuurlijk ook los serveren met een glaasje (rosé) bubbels erbij! De perfecte aftrap van jou Valentijnsdiner! Een heerlijk plankje met als hoofdelement deze prachtige bruschetta met burrata mousse en aardbeien 🙂
2. Gamba amuse met pesto crème
Een heerlijk simpel hapje met pestocrème gamba’s en zalmeitjes. Heerlijk met een goed gekoeld glaasje prosecco of cava erbij! En perfect om je diner mee te starten. Je kunt alvast aan tafel schuiven voor deze amuse, maar je kunt ze ook nog lekker romantisch samen op de bank eten. Fijn aan deze amuses is dat ze mega lekker zijn en écht heel erg makkelijk om te maken! Maximaal effect met minimaal werk 🙂
3. Blini met haring
Ik vind blini’s altijd top, omdat je ze kunt toppen met alles wat je maar lekker vindt! Deze keer koos ik voor een wat alternatieve (maar simpele) topping van haring met zwarte knoflookparels. Als je die niet kunt vinden, kun je natuurlijk echte (of neppe) kaviaar gebruiken. Ook weer heerlijk met een bubbel erbij! Ik serveerde er champagne bij, maar een goede cava of prosecco is ook heerlijk!
3x Lekkere Valentijnsdag voorgerechten
Na de amuse is het tijd voor het voorgerecht! Je wil natuurlijk niet te zwaar starten, daarom heb ik een paar lichtere voorgerechtjes voor je op een rijtje gezet. Liever een ander voorgerecht? Bekijk dan al mijn voorgerecht recepten.
1. Coquilles met 'ndujaboter
Wat is er luxer en beter geschikt voor een luxe voorgerecht dan coquille? In dit recept combineer ik de luxe coquille met polenta, wat in Italië eigenlijk gezien wordt als armenvoer. Maar het geeft een heerlijke romige touch aan het gerecht wat weer fantastisch combineert met de zoutige pittige ‘ndujaboter die je er rijkelijk overheen schept. Ik maakte dit gerecht afgelopen kerst, echt een topper!
2. Gerookte eendenborst met vijgen
Ook dit is weer zo’n heerlijk simpel gerechtje! Maar wel super lekker en best wel chique. Je serveert de eendenborst met verse vijgen en een simpel rode wijnsausje. Schenk er een glaasje lichte rode wijn bij (bijv. een lichtgekoelde pinot noir) en je hebt een mooie start van je Valentijns diner! Even op zoek naar verse vijgen, maar meestal kun je deze wel vinden bij de Turkse supermarkt of bij de groothandel 🙂
3. Kingfish ceviche met zoete aardappel
Ik vind ceviche echt een fantastisch lekker en luxe gerecht om je diner mee te starten. Ceviche is eigenlijk bijna standaard het eerste gerechtje van mijn kerstdiner. Gewoon omdat het lekker makkelijk is om te maken, heerlijk fris is en daardoor altijd goed past bij een bubbel of bij een frisse witte wijn. En je kunt het met bijna elke vis maken. Ik gebruikte kingfish, maar je kunt eigenlijk elke (verse) stevige (wit)vis gebruiken!
3. Lekkere Valentijnsdag hoofdgerechten
De topper van jouw Valentijns diner: het voorgerecht! Daar kun je natuurlijk écht alle kanten mee op.. Ik geef je drie recepten die echt allemaal tótaal anders zijn. Liever iets anders? Bekijk dan mijn andere hoofdgerecht recepten.
1. Tagliata di manzo truffelpasta
Een heerlijke truffelpasta geïnspireerd op de klassieke Italiaanse tagliata di manzo. Een perfect hoofdgerecht voor jouw Valentijnsdiner! Je zet hiermee namelijk echt iets lekkers op tafel, met luxe ingrediënten. Een heerlijke simpele pasta goed op smaak gebracht met truffelpuree (of tapenade) met een mooie luxe ribeye steak (of ander soort steak). Klinkt goed, toch? 🙂
2. Kabeljauw gratin in tomatensaus
Ga je liever voor vis? Dan is deze kabeljauw in tomatensaus met gegratineerde mozzarella een perfect alternatief! Serveer er bijvoorbeeld wat verse pasta (of versgebakken brood) en een frisse salade bij en je hebt een heerlijk hoofdgerecht 🙂 Geloof me, daar worden jij en je date hartstikke gelukkig van! Je kunt dit ook heel goed voorbereiden, zodat je het ’s avonds alleen nog maar even in de oven hoeft te doen, ook lekker makkelijk!
3. Tonijn tataki
Wil je liever een licht hoofdgerecht omdat je de hele avond nog voor je hebt? Kies dan voor een heerlijke verse tonijn tataki met sushirijst en een Japanse salade. Heerlijk licht en vers! Zeker als je meerdere gangen eet, is een licht hoofdgerecht fijn. Zorg er wel voor dat je echt goede kwaliteit tonijn koopt, daar valt of staat je hoofdgerecht namelijk mee!
3x Lekkere Valentijnsdag nagerechten
Natuurlijk verdient jouw Valentijns diner een heerlijk nagerecht! En daar heb ik er veel van.. Ik zet drie leuke ideetjes voor je op een rij. Maar je kunt natuurlijk ook iets lekkers kiezen uit mijn complete verzameling nagerechten.
1. Frambozen panna cotta
Ik vind panna cotta echt een fantastisch nagerecht! Het is namelijk makkelijk om te maken, je kunt het heel goed voorbereiden en het kan ongeveer elke smaak aannemen die je wil. Voor jouw heerlijke Valentijnsdiner heb ik deze mooie frambozen panna cotta met witte chocolade voor je klaargezet. Iedereen vindt deze lekker en hij ziet er gewoon super uit, toch? Maak ‘m de dag van te voren, wel zo makkelijk!
2. Mini pavlova
Afgelopen kerst maakte ik deze prachtige mini pavlova’s met frambozenroom en pistache kletskopjes. En ik heb er ook al een heerlijke wijntip bij! In ieder geval als je van dessertwijn houdt. Deze Hongaarse Tokay late harvest past er namelijk heel erg goed bij en is een heerlijke frisse afsluiter van je Valentijnsdiner! Een mooie tegenhanger van de zoete pavlova en de zoete frambozenroom.
3. Chocolade toetje met rode wijn
Als ik zou mogen kiezen, dan zou ik dit chocolade dessert met rode wijn op je menu zetten! Ik vind dit echt één van mijn lekkerste toetjes. Een heerlijke enigszins stevige chocolade crème met rode wijn, afgetopt met geroosterde druiven uit de oven. Dit is echt alles wat je wil van een dessert. Zeker als je erg van chocolade houdt. Het is namelijk wel echt een rijk dessert. Daarom zou ik er ook gewoon een mooie rode wijn bij schenken 🙂
Hopelijk heb ik je wat lekkere inspiratie kunnen geven voor een heerlijk uitgebreid Valentijnsdag diner! Duik samen de keuken in voor een heerlijk 3- of 4 gangen diner en maak er daarna nog een mooi avond van samen!
Smakelijk!