10x Risotto Recepten

10x Risotto recepten!

Risotto moeilijk? Daar ben ik het helemaal niet mee eens. Zolang je blijft proeven is een goede risotto helemaal niet moeilijk om te maken! Je wil een mooie romige korrel, die nog net stevig is van binnen. Dus blijven proeven totdat de korrel niet meer rauw en hard is. En blijven roeren, want daar wordt je risotto zo heerlijk romig van!

1. Risotto met mortadella en pistache

Ik vind dit zo’n gouden combinatie: Mortadella, pistache en burrata! Ik at dit voor het eerst in Bologna en kan het sindsdien niet meer loslaten. Gelukkig kom je deze combinatie in Nederland ook steeds vaker tegen, maar dan vooral op pizza’s. En ik vind het zonde om deze combinatie alleen te maken op pizza! Dus deze keer in een risotto, maar je kunt er natuurlijk veel meer mee 🙂

2. Risotto met rode pesto en ribeye steak

Deze risotto maak je met bier in plaats van wijn en dat geeft echt een heerlijke diepe smaak! Dat met de zelfgemaakte rode pesto, gerookte amandelen en ribeye steak maakt dit echt een heerlijk smaakvol en diep gerecht. Bijna winters, maar ik zou het zelf zonde vinden als je het alleen maar in de winter zou eten haha. Ik vind het vooral gewoon een heel erg stoer (bold) gerecht. Heel lekker!

3. Risotto carbonara

Ik maakte een heerlijke carbonara variant van de risotto! Want waarom zou je dit alleen maar bewaren voor pasta carbonara? De romige smaak van ei (en in deze risotto ook een beetje room) past fantastisch bij de hartige smaak van (wang)spek en pecorino. Echt een topgerechtje! De rauwe eidooier roer je er voordat je gaat eten nog even doorheen voor extra smeuïgheid. Super lekker!

4. Parmezaan risotto met krab

Ik wilde heel graag een keer iets met krab maken. Heb ik ooit al wel gedaan, maar dat is lang geleden. Het werd weer een keer tijd dus! Voor deze risotto kocht ik krabbenscharen, maar achteraf had ik beter een blikje krab kunnen gebruiken. Wat een werk zeg, al die krab uit die schalen peuteren. Het was echt heel erg lekker hoor, maar het krabvlees smaakt niet anders dan wanneer je krab uit blik gebruikt en da’s echt een stuk makkelijker!

5. Risotto met flat iron steak en paddenstoelen

Nog zo’n heerlijke hartige en stoere risotto. Deze bracht ik op smaak met goed veel gebakken paddenstoelen, runderfond, truffelpuree en porcini. Zo krijg je echt lekker veel smaak in je risotto. Afgetopt met supermalse flat iron steaks en wat truffelmozzarella (maar burrata zou ook heerlijk zijn). Lekker veel pecorino (of parmezaan) voor nog meer smaak en je bent een heeel gelukkig mens 🙂

6. Risotto met chorizo en bier

Ik houd van gerechten met veel smaak, ik denk dat je dat wel merkt aan deze lijst met risotto’s. Deze risotto zit ook weer zo vol smaak! Je breng ‘m op smaak met rode pesto, bier, chorizo en amandelen. Een soort fusion met de Spaanse keuken, want chorizo kennen ze natuurlijk niet in Italië. Liever in de Italiaanse keuken blijven. Dan kun je natuurlijk ook lekker veel ‘nduja toevoegen. Of maak het volgende recept in deze lijst!

7. Risotto met ‘nduja en guanciale

Deze risotto maakte ik met ‘nduja en guanciale. Daardoor krijg je een heerlijke pittige en zoutige risotto. Daarom maakte ik ‘m extra romig en topte ik ‘m af met wat burrata. Dat compenseert zo mooi met de hartige smaken in de risotto zelf. Ik gebruikte rosé voor deze risotto, maar dat komt vooral omdat ik die nog open had staan. Kan natuurlijk ook met witte wijn of zelfs met een scheut bier.

8. Saffraan risotto met gamba’s

Deze risotto maakte ik oorspronkelijk voor een Kerstdiner. Een wat luxere risotto dus! Met zeekraal, mooie dikke gamba’s, foreleitjes en een saus van prosecco! Echt een mooi gerecht vind ik. De risotto is goed op smaak en lekker ziltig door de zeekraal. Dat gaat dan weer heel mooi met de gamba’s en de viseitjes. De prosecco sabayon is heerlijk romig en verbindt alles met elkaar. Echt heel lekker!

9. Carpaccio risotto

Ben je gek op carpaccio? Dan zou ik dit recept ook zeker eens proberen! Want ook met carpaccio kun je veel meer dan gewoon die simpele carpaccio maken die je al kent. Ik maakt een mooie truffelrisotto en topte deze af met uitgepakken guanciale, carpaccio, pijnboompitjes en parmezaanse kaas flakes. Alles wat je ook terugvindt in een goede carpaccio! Maar dan net even anders 🙂

10. Risotto met groene pesto en burrata

Deze risotto is echt heel erg romig en lekker op smaak door de pesto! Ik serveerde deze vega risotto met een flinke bol burrata en wat geroosterde tomaatjes uit de oven. Past er heerlijk bij en zorgt ook dat je een complete maaltijd ervan maakt 🙂 Als je er toch graag iets van vlees of vis bij wil, bak dan een stukje simpel gekruide kip bij met wat citroensap of een mooi stukje rose gebakken zalm.

Hopelijk krijg je met bovenstaande inspiratie wat leuke ideetjes om zelf eens een lekkere risotto op tafel te zetten. Risotto maken is namelijk helemaal niet zo moeilijk. En gaat je waarschijnlijk beter af dan je nu nog denkt! Je kunt met een van deze recepten aan de slag, maar je kunt ze ook gebruiken om je eigen creatie te bedenken! Smakelijk eten 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.