15x lekkere hapjes en tapas

15x hapjes en tapas

Soms wil je gewoon een goeie borrel organiseren, of een feestje met heel veel lekkere hapjes. Of misschien wil je gewoon een keer avondeten maken met alleen maar hapjes of tapas? Genoeg gelegenheden om lekkere hapjes op tafel te zetten! En daar help ik je natuurlijk graag bij! Ik ben namelijk ook dol op hapjes 🙂 En heb al verschillende lekkere recepten voor je uitgeprobeerd.

Of je nou voor echte Spaanse tapas gaat (genoeg opties, ook in onderstaande lijst) of voor een verzameling van allerlei verschillende hapjes: keuze genoeg! Heb je bijvoorbeeld al ooit zelf bitterballen gemaakt? Superleuk om te doen! Of homemade worstenbroodjes? Ook mégaleuk! Of maak eens zelf je focaccia of heerlijke met pesto kip gevulde panbroodjes 🙂

Je hoort het al, keuze genoeg in lekkere hapjes en tapas. Welke hapjes zet jij binnenkort op tafel? Heb je iets uit het lijstje gemaakt? Laat vooral een reactie achter onder deze lijst of onder het recept. Ik hoor namelijk graag hoe mijn recept je is bevallen!

1. Rode curry hapjes

Rode currypasteitjes van roti paratha, gevuld met een rode kipcurry

Wil je eens wat anders op tafel zetten dan simpele bladerdeeg hapjes? Dan moet je echt eens aan de slag met paratha’s. Dat is eigenlijk nóg lekkerder dan bladerdeeg.. En je vult ze met een heerlijke zelfgemaakte rode curry. Geloof me, hier ga je van genieten 🙂

>> Naar recept voor rode curry hapjes

2. Gamba’s al ajillo

Gambas al ajillo (Spaanse knoflookgarnalen)

Dit beroemde tapas gerechtje zal je op elke Spaanse tapastafel tegenkomen! Heerlijke spicy knoflookgarnalen in pruttelende knoflook olie. Heerlijk met wat zelfgebakken focaccia (verderop in dit lijstje) om in de geurige olie te dopen. Zet je tafel vervolgens ook nog vol met nog meer heerlijke hapjes en je bent een gelukkig mens!

>> Naar recept voor gamba’s al ajillo

3. Nacho’s met Spaanse knoflookkip

Nacho's met Spaanse knoflook pulled chicken

Deze nacho’s zijn eens wat anders dan de standaardvariant die je overal tegenkomt. Dit is namelijk een Spaanse stijl nachoschotel. Met Spaanse pulled chicken met véél knoflook, witte wijn en gerookt paprikapoeder. Serveer met wat frisse crème fraîche om de kip en nacho’s in te dippen. Heerlijk én verrassend!

>> Naar recept voor nacho’s met knoflookkip

4. Spaanse kipkluifjes

Spaanse kipkluifjes met knoflook, witte wijn en tabasco

Deze Spaanse kipkluifjes staan jaarlijks meerdere keren op tafel bij familiefeestjes. Omdat ze zó lekker zijn! Een perfect borrelhapje voor elke gelegenheid of een onmisbaar onderdeel van de tapasmaaltijd. Als je deze kipkluifjes eenmaal geproefd hebt, weet ik zeker dat je ze vaker wil maken. Ze zijn namelijk écht makkelijk om te maken en súperlekker!

>> Naar recept voor Spaanse kipkluifjes

5. Luchtige focaccia

Homemade focaccia: De beste focaccia maak je zo!

Ik ben niet echt een brood bakker.. Heb nog nooit iets met zuurdesem gedaan en een ‘echt’ brood bakken is me ook nog nooit gelukt.. En toch krijg je deze focaccia met mijn recept echt perfect! Met lekker veel luchtbellen er in en heerlijk fluffy. Hoe? Door de stretch & fold techniek. En lekker lang tussendoor laten rijzen. Het duurt even, maar dan heb je ook echt wat.

>> Naar recept voor luchtige focaccia

6. Pesto panbroodjes

Panbroodjes gevuld met kip en pesto

Ik besloot mijn recept voor Griekse pita te gebruiken voor dit recept: gevulde broodjes met pesto kipvulling. En dat pakte écht goed uit. Heerlijke luchtige broodjes met een superlekkere vulling van kip, kaas en pesto. Op de foto zie je ze met rode pesto, maar je kunt ze uiteraard ook met groene pesto maken. Niet moeilijk, wel écht lekker!

>> Naar recept voor pesto panbroodjes

7. Broodje bapao

Broodje bapao met zoete varkensvlees vulling

Als we toch broodjes aan het bakken zijn, dan kun je ook de Aziatische kant op! Met gestoomde broodjes natuurlijk 🙂 Als je deze homemade bapao’s hebt gemaakt, dan wil je nooit meer die kant-en-klare kleffe broodjes uit de supermarkt. Deze bapao’s zijn heerlijk zacht met een geweldig lekkere vulling.

>> Naar recept voor broodje bapao

8. Indiase worstenbroodjes

Indiase worstenbroodjes

Als je nog nooit zelf worstenbroodjes hebt gemaakt, dan wordt het eens tijd! Zeker als je, net als ik, uit Brabant komt, kun je er wat mij betreft écht niet onderuit. Nou moet ik zeggen, dat ik toch een niet zo Brabantse draai aan deze worstenbroodjes heb gegeven, maar dat moet ook wel kunnen toch? Deze keer namelijk met een heerlijke Indiaas gekruide vulling!

>> Naar recept voor Indiase worstenbroodjes

9. Chorizo bitterballen

Chorizo bitterballen met aardappel en aïoli

En om dan toch maar even in de Nederlandse sferen te blijven.. Heb je wel eens zelf bitterballen gemaakt? Dat is namelijk leuk en écht lekker! Hoewel ook deze bitterballen een uitstapje maken naar een andere keuken. Ik vulde ze namelijk met een heerlijke Spaanse vulling van chorizo. Een leuke variant op de traditionele bitterbal 🙂

>> Naar recept voor chorizo bitterballen

10. Vlammetjes

Zelfgemaakte vlammetjes

Vlammetjes zijn ook vrij Nederlands: heerlijke gefrituurde filodeeg hapjes met een kruidige spicy vulling van gehakt. Dip ze in een simpel chilisausje en je hebt de perfecte borrelhap! En ja, ook vlammetjes kun je heel goed zelf maken. 🙂

>> Naar recept voor vlammetjes

11. Mini frikandelbroodjes

Mini frikandelbroodjes maken

Ik houd zelf eigenlijk helemaal niet van frikandellen en al helemaal niet van frikandelbroodjes. Maar dan bedoel ik die slappe hap uit de supermarkt. Ik moet namelijk toegeven, dat als je ze zelf maakt, ze echt wel lekker zijn! Ik maakte deze leuke mini’s voor Oud & Nieuw. Wel met HELA curry, want andere curry’s vind ik niet lekker :p

>> Naar recept voor mini frikandelbroodjes

12. Spaanse tortilla

Spaanse tortilla met chorizo

En we gaan weer even terug naar Spanje met deze heerlijke Spaanse aardappeltortilla! En door de chorizo en oude kaas is deze tortilla nóg lekkerder dan de ‘gewone’ traditionele variant. Meer smaak is in mijn ogen namelijk altijd beter 🙂 En smaak heeft deze chorizo tortilla genoeg!

>> Naar recept voor Spaanse tortilla

13. Vitello tonnato wrap hapjes

Vitello Tonnato wrap hapjes met tonijn-ansjovis mayonaise

Ken je vitello tonnato? Dat is eigenlijk dat Italiaanse voorgerecht van kalfsfricandeau met tonijnmayonaise. Maar ik heb inmiddels wel geleerd dat je heel veel verschillende vitello tonnato gerechten kan maken. Deze keer maakte ik er kleine wrap hapjes van. Perfect voor op een borrel of een feestje!

>> Naar recept voor vitello tonnato wrap hapjes

14. Carpaccio bruschetta

Carpaccio bruschetta

Bruschetta’s ken je waarschijnlijk wel met een tomatentopping, met lekker veel knoflook en basilicum. Maar eigenlijk kun je bruschetta met vanalles toppen. Deze keer maakte ik carpaccio bruschetta. Want ook met carpaccio kun je meer dan alleen het traditionele voorgerecht maken 🙂 Leuk als voorgerecht of als antipasti voor een Italiaanse maaltijd!

>> Naar recept voor carpaccio bruschetta

15. Champignon bitterballen

Champignon bitterballen

Als je eenmaal begint met zelf bitterballen te maken, dan wil je niet meer stoppen. Zelfgemaakte bitterballen zijn namelijk echt duizend keer lekkerder dan alles wat je in de supermarkt haalt of op het terras krijgt. Je bepaalt namelijk zelf hoe smaakvol en hoe rijk gevuld de bitterballen zijn. Deze variant met pittige knoflook champignonvulling is ook echt heerlijk!

>> Naar recept voor champignon bitterballen

Ik hoop dat bovenstaande lijst je wat lekkere inspiratie geeft om eens een keertje lekker zelf je hapjes te maken! Superleuk op een feestje of met Oud & Nieuw. Maar ook een tafel voor hapjes of tapas als avondeten is superleuk als je gasten hebt 🙂

Ik kan je de tip geven om alle bovenstaande hapjes te proberen, deze zijn namelijk allemaal superlekker! Maar waar je zin in hebt, ligt natuurlijk helemaal bij jou! 🙂 Heb je een recept uitgeprobeerd, laat dan zeker een reactie voor me achter onder dit bericht: vind ik leuk 🙂

Smakelijk!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.