20x Italiaanse recepten

20x Italiaanse recepten

Ik kon niet kiezen.. Eigenlijk wilde ik een artikel schrijven met 15 lekkere Italiaanse recepten, maar ik heb zoveel Italiaanse heerlijkheden online staan, dat ik er maar 20 van heb gemaakt. Want van de Italiaanse keuken kun je toch gewoon geen genoeg krijgen?

In onderstaande recepten verzameling vind je alles van antipasti tot pasta, hoofdgerechten en toetjes. Dus doe er je voordeel mee en zet een heerlijke volledige Italiaanse maaltijd op tafel. Of haal er inspiratie uit om doordeweeks een lekkere simpele pasta op tafel te zetten.

Je kunt er in ieder geval alle kanten mee uit! Laat je vooral verrassen door alle lekkere dingen die de Italiaanse keuken je te bieden heeft 🙂 En dan trappen we af met mijn ultieme favoriete pasta!

1. Pasta carbonara

Pasta carbonara met een rauwe eidooier

In mijn ogen de lekkerste pasta die er is. Ondanks dat ie méga simpel is, zit ie zo vol smaak dat ik er gewoon geen nee tegen kan zeggen. De pasta carbonara natuurlijk. Die ik bijna altijd bestel als ik bij een Italiaans restaurant ben. Op basis van een pasta carbonara kun je namelijk goed beoordelen of je bij een échte (goede) Italiaan zit of niet.

>> Naar recept voor pasta carbonara

2. Cantuccini

Cantuccini met witte chocolade en pistachenootjes

Cantuccini, dat zijn die heerlijke krokante Italiaanse koekjes. En wist je dat die dus heel erg makkelijk zelf te maken zijn? De originele cantuccini zin met amandelen, maar ik maakte ze met pistachenootjes en witte chocolade, en dat is dus ook echt heel erg lekker! Zeker eens proberen dus 🙂

>> Naar recept voor cantuccini

3. Pasta met coppa di parma en gamba’s

Pasta met gamba's, coppa di parma en burrata

Een goede pasta heeft niet meer nodig dan wat goede verse ingrediënten. Daar is deze simpele pasta een perfect voorbeeld van! Met weinig, maar wel goede, ingrediënten zet jij namelijk zo deze heerlijke simpele pasta op tafel. En de smaken van de zoete zachte gamba’s, zoutige coppa di parma en romige burrata combineren echt perfect!

>> Naar recept voor pasta met coppa en gamba’s

4. Kipgehaktballetjes in rode paprikasaus

Kipgehaktballetjes in een rode paprikasaus met lekker veel kaas

Dit was echt zo heerlijk! Geen authentiek Italiaans recept, maar wel heel erg geïnspireerd op de Italiaanse keuken. Met sappige kipgehaktballetjes in een rode paprikasaus onder een dikke laag gegratineerde mozzarella. Dip er wat focaccia of ciabatta in en je bent een gelukkig mens!

>> Naar recept voor kipgehaktballetjes

5. Luchtige focaccia

Homemade focaccia: De beste focaccia maak je zo!

Ik ben niet echt een brood bakker.. Heb nog nooit iets met zuurdesem gedaan en een ‘echt’ brood bakken is me ook nog nooit gelukt.. En toch krijg je deze focaccia met mijn recept echt perfect! Met lekker veel luchtbellen er in en heerlijk fluffy. Hoe? Door de stretch & fold techniek. En lekker lang tussendoor laten rijzen. Het duurt even, maar dan heb je ook echt wat.

>> Naar recept voor luchtige focaccia

6. Pesto panbroodjes

Panbroodjes gevuld met kip en pesto

Ik besloot mijn recept voor Griekse pita te gebruiken voor dit recept: gevulde broodjes met pesto kipvulling. En dat pakte écht goed uit. Heerlijke luchtige broodjes met een superlekkere vulling van kip, kaas en pesto. Op de foto zie je ze met rode pesto, maar je kunt ze uiteraard ook met groene pesto maken. Niet moeilijk, wel écht lekker!

>> Naar recept voor pesto panbroodjes

7. Caprese pastasalade

Caprese pastasalade

Dit is ook geen authentiek Italiaans recept, maar wel geïnspireerd op een authentiek Italiaans recept. Namelijk op de simpele caprese (tomaat, mozzarella, basilicum). Ik maakte er een simpele pastasalade van. Heerlijk als lunch of als een lichte avondmaaltijd in de zomer!

>> Naar recept voor caprese pastasalade

8. Red velvet panna cotta

Red velvet panna cotta

Panna cotta is echt super easy om te maken. En daarom een perfect toetje! Ook fijn: je kunt het ook nog eens ruim vantevoren maken, het moet namelijk toch nog opstijven in de koelkast. Deze variant is daarbij nog eens éxtra leuk, want hij heeft twee laagjes! Én is super lekker. Wat wil je nog meer?

>> Naar recept voor red velvet panna cotta

9. Arancini

Arancini: Gefrituurde risottoballetjes van truffelrisotto

Arancini zijn eigenlijk de Italiaanse bitterballen. Gevuld met een écht Italiaanse vulling, namelijk risotto. Deze variant maakte ik met truffelsalami en vulde ik met een klein beetje mozzarella. Dat smelt namelijk zo heerlijk, waardoor je een super smeuïge en romige vulling hebt. Zeker eens proberen dus!

>> Naar recept voor arancini

10. Lasagne bolognese

Lasagne met bechamelsaus en pancetta

Dit is echt de ultieme lasagne. Lang getest met verschillende ingrediënten en verhoudingen, maar dit is de beste lasagne die je gaat vinden! Een goede balans tussen lasagne, bolognesesaus en bechamelsaus en heerlijk stevig! Probeer het vooral zelf eens uit 🙂

>> Naar recept voor lasagne bolognese

11. Rood fruit tiramisu

Rood fruit tiramisu met amaretto en ameretti koekjes

De gewone tiramisu kennen we denk ik allemaal wel, maar tiramisu kun je natuurlijk in wel honderd verschillende varianten maken. Deze keer ging ik voor een tiramisu van rood fruit en amaretti koekjes. En het mooie van mijn tiramisu, is dat ie zo ontzettend luchtig is! Deze kun je dus altijd wel op 🙂

>> Naar recept voor rood fruit tiramisu

12. Spaghetti met mortadella en pistache

Spaghetti met pistache roomsaus en mortadella

Deze combinatie kende ik eigenlijk helemaal niet, totdat ik in Bologna op vakantie was en het dus heel normaal bleek om mortadella en pistache te combineren. Én dat dat dus ook nog eens hartstikke lekker was! Nodigde mij dus uit, om eenmaal thuis met deze smaakcombinatie aan de slag te gaan. En zo ontstond deze heerlijke pasta met mortadella!

>> Naar recept voor spaghetti met mortadella en pistache

13. Tagliatelle bolognese

Tagliatelle bolognese met pancetta en parmezaanse kaas

Bolognesesaus zoals ie hoort. Gestoofd in rode wijn, met lekker veel pancetta en frisse stukjes wortel. En zelf vind ik dat bolognese met tagliatelle hoort en niet met spaghetti, eens? Ga vooral eens met dit recept aan de slag, heerlijk en simpel om te maken. Het enige wat je nodig hebt, is een portie geduld.

>> Naar recept voor tagliatelle bolognese

14. Bolognese stoofvlees

Bolognese stoofvlees

In dit recept wijk ik wat af van de traditionele bolognese saus. Want deze keer maakte ik het als een soort stoofvlees. Dus niet met gehakt, maar met runderstoofvlees. Je laat het nog langer pruttelen en dan krijg je dit heerlijke malse zachte bolognese stoofvlees. Een leuke variant op de gewone bolognese!

>> Naar recept voor bolognese stoofvlees

15. Spaghetti met kip in roomsaus

Spaghetti met kip in zongedroogde tomaten roomsaus

Eigenlijk ben ik helemaal niet van kip met pasta.. Want dat is helemaal niet Italiaans en vaak ook vrij saai. Maar in deze romige saus van zongedroogde tomaten vind ik het dan wel weer heerlijk! Ik zag iets vergelijkbaars op Instagram voorbijkomen, met kip in roomsaus uit de oven, en besloot er deze variant met pasta en zongedroogde tomaten op te maken. En dat pakte echt supergoed uit!

>> Naar recept voor spaghetti met kip in roomsaus

16. Tortellini van eend

Tortellini met een vulling van eend en een rode portsaus

Ik ben echt fan van eend. En was dus al een hele tijd nieuwsgierig naar de blikken confit de canard (gekonfijnte eend) die je bij de Jumbo wel eens ziet staan. Ik besloot er deze zelfgemaakte tortellini van te maken, met een vulling van eend dus. En een rode portsaus, want eend en port are a match made in heaven!

>> Naar recept voor tortellini van eend

17. Vitello tonnato spaghetti

Vitello Tonnato spaghetti

Vitello tonnato ken je waarschijnlijk wel van het Italiaanse voorgerecht: fricandeau met een tonijnsaus. Ik maakte er een pasta variant van. Want de combi van fricandeau en tonijn is te lekker om alleen in een traditionele vitello tonnato te gebruiken. Als je deze pasta eens hebt geproefd, dan snap je meteen wat ik bedoel 😉

>> Naar recept voor vitello tonnato spaghetti

18. Osso buco

Ossobuco met sinaasappel en gremolata

Een goede osso buco is echt fantastisch! Heerlijke supermalse gestoofde schenkels in een saus van rode- of witte wijn. Met pasta en een frisse gremolata er op. Echt, hier kun je me elke nacht voor wakker maken. Je stooft ze net zo lang totdat het vlees zo van het bot valt, hemels!

>> Naar recept voor osso buco

19. Risotto met groene pesto en burrata

Pesto risotto met geroosterde tomaatjes en burrata

Een goede risotto kan natuurlijk niet ontbreken in deze verzameling. En deze risotto met groene pesto en burrata is zeker goed! Heerlijk romig, vol smaak door de pesto met een goede bite van de pijnboompitjes. Serveer er een flinke bol burrata bij en wat gegrilde tomaatjes, en je bent gelukkig!

>> Naar recept voor risotto met groene pesto

20. Bastogne tiramisu

Bastogne tiramisu

En we sluiten af met een heerlijke variant op de traditionele tiramisu! Namelijk een bastogne tiramisu. Net zo lekker en romig als je van een tiramisu gewend bent, maar dan met de heerlijke bastognekoeken in plaats van lange vingers. En dat is ook echt top!

>> Naar recept voor bastogne tiramisu

Ik hoop dat bovenstaande lijst je wat lekkere inspiratie geeft om eens een keertje lekker uit te pakken met een Italiaans diner. Of zet een van de simpele pasta’s eens op het menu op een doordeweekse avond. Je gaat er zeker geen spijt van krijgen 🙂

Ik kan je de tip geven om alle bovenstaande recepten te proberen, deze zijn namelijk allemaal superlekker! Maar waar je zin in hebt, ligt natuurlijk helemaal bij jou! 🙂 Heb je een recept uitgeprobeerd, laat dan zeker een reactie voor me achter onder dit bericht: vind ik leuk 🙂

Smakelijk!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.